22.11.2015- Η ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ 75η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΚΟΡΥΤΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΗ ΓΚΕΛΗ ΚΑΙ ΑΘΗΝΑ ΤΟΤΟΚΩΤΣΗ


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα γιορτάστηκε στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2015 , η 75η Επέτειος Απελευθέρωσης της Κορυτσάς κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 .
Παρουσία των Αρχών της πόλης και πλήθους κόσμου ,οι εκδηλώσεις άρχισαν με την επίσημη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκαν τον Ιερό Ναό της Νέας Παναγίας .
Στο Άγαλμα της Ηπειρώτισσας του 1940 , το οποίο ανηγέρθη από την Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης το 1990 στη συμβολή των οδών Π.Μελά και Δημ.Γούναρη, για τον εορτασμό των 50χρονων του Έπους του 1940 και της ιδρύσεως της Η.Ε.Θ. δάφνινα στεφάνια υπέρ των πεσόντων κατέθεσαν : οι εκπρόσωποι του της ΣΦΕΒΑ-ΠΑΣΥΒΑ Θεσσαλονίκης , της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και εψάλη ο Εθνικός Ύμνος.

Στο Άγαλμα της Ηπειρώτισσας του 1940

Στην αίθουσα τελετών της Ηπειρωτικής Εστίας η κα Στέφη Κόρτη -Κόντη  επίκουρη καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , με την ομιλία της με θέμα ''Η Κορυτσά του Σεφέρη'' κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του πολυπληθούς ακροατηρίου, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές .


ΣΤΕΦΗ ΚΟΡΤΗ-ΚΟΝΤΗ
Ταξίδεψε το ακροατήριο στο ιστορικό παρελθόν της Κορυτσάς επικεντρώνοντας στην χρονική περίοδο 1936- 1937 ,όσο διήρκησε η θητεία του Νομπελίστα ποιητή Γιώργου Σεφέρη ως Προξένου, στηριζόμενη σε προσωπικές αναφορές της οικογένειας του συζύγου της κ. Βασίλη Κόντη ομότιμου καθηγητού ο οποίος κατάγεται από την Κορυτσά
Με την γλαφυρή και παραστατική περιγραφή της ζωντάνεψε εικόνες από τη ζωή και τη δράση τόσο του Σεφέρη όσο και των Κορυτσαίων στην πόλη που υποδεχόταν και ξεπροβοδούσε τους Απελευθερωτές της μένοντας με την ελπίδα ότι η Ελλάδα δεν θα την ξεχάσει. Η Κορυτσά που ενέπνευσε το Σεφέρη στη συγγραφή ποιημάτων έχει ακόμα την προξενική του κατοικία που περιμένει εγκαταλελειμμένη την αναστύλωση της από την Ελληνική Κυβέρνηση.
Αναφερόμενη στα 75 χρόνια από την είσοδο των ελληνικών στρατευμάτων στην Κορυτσά, παρουσίασε την ενθουσιώδη ανταπόκριση του Παύλου Παλαιολόγου απεσταλμένου της εφημερίδας «Ελεύθερον Βήμα» στην Κορυτσά :
«Μέτωπον Ηπείρου, 22 Νοεμβρίου (του απεσταλμένου μας). Η Ήπειρος ολόκληρος εις μίαν ψυχήν πανηγυρίζει ενθουσιωδώς την κατάληψιν της Κορυτσάς. Ο μητροπολίτης Ιωαννίνων Σπυρίδων, εθναπόστολος, περιερχόμενος το μέτωπον με ησπάσθη ψιθυρίζων: «Ωμίλησεν ο Θεός. Ούτοι εν άρμασι, ούτοι εν ίπποις, ημείς εν ονόματι του Θεού». Οι στρατιώται αγκαλιάζουν αλλήλους. Με ψυχήν πλημμυρισμένην από συγκίνησιν και υπερηφάνειαν, συγκεντρώνω από τραυματίας αξιωματικούς στοιχεία από τας προχθεσινάς και χθεσινάς μάχας εις το μέτωπον της Ηπείρου. Χρειάζεται νέος Όμηρος δια την περιγραφήν της σημερινής εποποιίας. Ζώμεν εις μίαν ατμόσφαιραν μέθης και παραληρήματος».

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την ονοματοδοσία της αίθουσας του Διοικητικού Συμβουλίου σε ''Αίθουσα Ευεργετών Βασίλειος Γκέλης , Νανά -Αθηνά Μ. Τοτοκώτση ''.
Ο πρόεδρος της ΗΕΘ κ.Β.Καυκιάς ανέγνωσε την απόφαση του ΔΣ της ΗΕΘ ::
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015 αποφάσισε ομοφώνως να προβεί στην ονοματοδοσία της αίθουσας του Διοικητικού Συμβουλίου σε ''Αίθουσα Ευεργετών Βασίλειος Γκέλης , Νανά -Αθηνά Μ. Τοτοκώτση'' ως αναγνώριση της άοκνης, ουσιαστικής και καθοριστικής συμβολής τους στην εξύψωση της ιδέας του Ηπειρωτισμού - Εθελοντισμού αποδίδοντας την οφειλόμενη τιμή προς τους πιστούς, υπεύθυνους, ακούραστους υπηρέτες των Ηπειρωτικών ιδανικών και της Ηπειρωτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης

Στην αντιφώνηση της η κα Αθηνά Τοτοκώτση ανέφερε:
'' Η λέξη Ηπειρωτισμός δεν θα βρεθεί στα ελληνικά λεξικά.
Την σύνθεσε ο αείμνηστος πρόεδρος της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών Κωνσταντίνος Φρόντζος.
Ο όρος έγινε μια δυναμική έκφραση που δήλωνε την αγάπη που όφειλαν να έχουν οι Ηπειρώτες για την γενέθλια γη και την ανάγκη να επιστρατευθούν όλες οι ηπειρωτικές δυνάμεις να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την ανόρθωση της Ηπείρου.
Ο Εθελοντισμός πήγασε από την ιδέα του Ηπειρωτισμού .
Είναι κάτι γνώριμο για την ηπειρωτική ψυχή. Ξεκινά κατ ' ευθείαν από τις ιδιαίτερες καταβολές του Ηπειρώτη,την απόφαση της θυσίας του για το έθνος και το κοινωνικό σύνολο.
Η εθελούσια προσφορά υπηρεσιών στην Ήπειρο της Θεσσαλονίκης ,την Ηπειρωτική Εστία, από τους εκφραστές του Ηπειρωτισμού -Εθελοντισμού Βασίλη Γκέλη και Αθηνά Τοτοκώτση επί δεκαετίες αποτελεί συγκινητικό φαινόμενο .
Χριστιανοί, πατριώτες, αγωνιστές ,άνθρωποι.
Όσοι εκτίμησαν το έργο τους και την προσφορά τους στην πατρίδα, στο συνάνθρωπο, στο συμπατριώτη ,στους χιλιάδες Βορειοηπειρώτες και Αλβανούς τα τελευταία 25 χρόνια ας τους θυμούνται με αγάπη.
Οι αναιμικές και επιπόλαιες αμφισβητήσεις της θυσίας της προσωπικής και επαγγελματικής τους ζωής είναι η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα.
Σεβάστηκαν τους προκατόχους τους ,συνέχισαν και πρόσθεσαν ,είχαν στόχο, οργάνωση και πάθος, διακόνησαν με σύνεση , φρόνηση και υπομονή την Ηπειρωτική Ιδέα. Δημιούργησαν κύτταρα αλλαγής, όπως το παιδικό χορευτικό με την αντίστοιχη παραδοσιακή ιματιοθήκη , τον ηπειρωτικό χορό Κυριακή μεσημέρι, το ετήσιο μνημόσυνο των Ηπειρωτών, την έκδοση της εφημερίδας ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ επί 20 χρόνια , την μηνιαία συνάντηση των μελών και φίλων της ΗΕΘ την πρώτη Κυριακή του μήνα 11 μήνες τον χρόνο, τις ανοιχτές συνεδριάσεις του ΔΣ,την διαρκή εύρυθμη λειτουργία όλο τον χρόνο, της Εστίας την οποία κράτησαν όρθια τα εφιαλτικά χρόνια της κρίσης από το 2009 ,και πόσα άλλα.
Απλήρωτες άπειρες εργατοώρες , ανιδιοτελής άμισθη εργασία προς όφελος των Ηπειρωτών, γιατί δεν εξαργύρωσαν τίποτα για τον εαυτό τους.
Η αξία της προσφοράς τους δεν αποτιμάται.
Σήμερα με την ονοματοθεσία της αίθουσας του Διοικητικού Συμβουλίου σε ''Αίθουσα Ευεργετών Βασίλειος Γκέλης , Νανά -Αθηνά Μ. Τοτοκώτση '' επισφραγίζεται το τέλος μιας εποχής.
Η δυάδα Γκέλης -Τοτοκώτση δεν υπάρχει..
Ο άγιος των Βορειοηπειρωτών Πατρο Κοσμάς , πριν τρεις μήνες ήρθε και πήρε κοντά του τον Γκέλη ,για να γίνει ο φύλακας Άγγελος στην αιώνια ζωή του φωτός ,εκεί όπου θα συναντηθούμε όσοι πιστεύουμε''.

Η συγκίνηση κορυφώθηκε με την αποκάλυψη της ξυλόγλυπτης πλακέτας από τον Συνταγματάρχη Χατζηγεωργίου εκπρόσωπο του αντιστρατήγου Ηλία Λεοντάρη Διοικητή του Γ΄ΣΣ /NRDC-GR και τον κ. Βασίλη Κόντη – ομότιμο καθηγητή στο Τομέα Νεότερης Σύγχρονης Ιστορίας,Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης .



ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ- Α.Μ.ΤΟΤΟΚΩΤΣΗ

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ- Α.Μ.ΤΟΤΟΚΩΤΣΗ
Β.ΚΟΝΤΗΣ-Β.ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΝΟΓΛΟΥ 


Χαιρετισμό απηύθυναν : η κ. Όλγα Γεροβασίλη βουλευτής Άρτας -Κυβερνητική εκπρόσωπος, κ. Σταύρος Καλαφάτης βουλευτής Θεσσαλονίκης , κ. Θωμάς Μπέγκας
Δήμαρχος Ιωαννίνων , κ. Γρηγόρης Καραμέλος π. Βουλευτής και πρόεδρος Ομόνοιας Κορυτσάς .
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν οι:
κ.Κεμεντζετζίδης – ΣΦΕΒΑ Θεσσαλονίκης
κ.Πάπιστας -ΠΑΣΥΒΑ Θεσσαλονίκης
κ.Κούκος -Σύλλογος Αρτινών
κα Μπάρμπα – Ομοσπονδία Φιλανθρωπικών Σωματείων
κα Αμαξίδου – Πανελλήνιος Σύλλογος Απογόνων μακεδονομάχων Παύλος Μελάς
κ.Παπανούσης -Σύλλογος Φλωρινιωτών
κ.Μπότσαρης – Σύλλογος Απανταχού Σουλιωτών
κα Ρετσινά -Σύνδεσμος Εθνικής Ενότητας
κα Πετρίδου – Σύλλογος Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης
κ.Αντωνίου -Σύνδεσμος αποστράτων αξ/κων οπλιτών χωροφυλακής
κ.Γεωργίου – Σύλλογος Αστυνομική Χριστιανική Αλληλεγγύη '' Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης ''
κ.Καρακωστάνογλου -Λέκτορας Νομικής Σχολής ΑΠΘ
κ.Ντάγιος -Διδάκτωρ ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας & Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ
κ.Κυριαζής - επίκουρος καθηγητής τμήματος Φιλολογίας Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ
κα Στεργιάδου επίτιμη πρόεδρος Μέριμνας Ποντίων Κυριών
κ.Σιμόπουλος π.γγ.δημ.έργων
κ.Βάνης,κ.Λαναράς,κ.Βουλγαρόπουλος,κ.Τσιτσάμης, κ.Γαλάζιος
κα Δέσπω Λάτσιου ανηψιά του Δημητρίου Χατζή ενός εκ των τριών Αξ/κων επικεφαλής του Ελληνικού Στρατού που Ελευθέρωσαν την Κορυτσά.
================================================
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη υπογραφή δήλωσης συμπαράστασης στον αγώνα διάσωσης και αποκατάστασης της οικίας του Ηπειρώτη Μακεδονομάχου Παύλου Μελά στην Κηφισιά .
================================================
Ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση. Λυπάμαι που δεν μπορώ να ανταποκριθώ, λόγω των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της Ημέρας της Εθνικής Αντίστασης.Εύχομαι καλή επιτυχία.
Με εκτίμηση
Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων
Θωμάς Κ.Μπέγκας
================================================
Κορυτσά 22 .11. 2015
Προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ηπειρωτικής Εστίας, Θεσσαλονίκη.
Χαιρετιστήρια Επιστολή.
Αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητά μέλη της Διοίκησης, αγαπητοί φίλοι και εκλεκτές προσωπικότητες!
Αδυνατώντας να βρίσκομαι κοντά σας στην ιστορική 75η επέτειο της απελευθέρωσης της αγαπημένης μας Κορυτσάς από τους Ιταλούς κατακτητές, σας εκφράζω την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μου, το θερμότερο ευχαριστώ, που πηγάζει από την αδερφική αγάπη, για την τιμή που μου κάνατε μέσω της  πρόσκλησης σας.
Σας μεταφέρω το θερμότερο χαιρετισμό μου και  την δικαιολογημένη υπερηφάνεια που προσφέρεται, σε μένα και όλους μας, μέσω του εορτασμού αυτού του αλησμόνητου γεγονότος για την Κορυτσά.
Αυτή η νίκη του Νοεμβρίου του 1940 περιέχει πολλαπλά μηνύματα για την ζωή του έθνους μας, για το χθες, για το σήμερα και φυσικά για το αύριο. Αυτή η νίκη, ακτινοβολεί τον ηρωισμό και μας θυμίζει την υποθήκη των πεσόντων, στο πόλεμο τους εναντίων του «κακού». Υψώνει μνημείο στην Ελευθερία και αυξάνει την Εθνική μας Υπερηφάνεια.
Η απελευθέρωση της Κορυτσάς στις 22 Νοεμβρίου του 1940, 75 Χρόνια πριν , ήταν το προοίμιο της νίκης και της επικράτησης της ειρήνης κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύσσωμο το έθνος μας δεν μπορεί και δεν πρέπει να το ξεχάσει αυτό και ιδιαίτερα οι Κορυτσαίοι.  Για το λόγο αυτό εμείς ας εναποθέσουμε τις καρδιές μας και το νου μας στα ιστορικά αυτά στίγματα, έχοντας  πάντα ως οδηγό την ορθοδοξία και τον ελληνισμό,  ως τους μόνους αλάνθαστους δρόμους μέσω των οποίων το Έθνος μας επιβιώνει και μεγαλουργεί.
Ζήτω η 75η επέτειος της Απελευθέρωσης της Κορυτσάς!
Γρηγόρης Καραμέλος

Πρώην Βουλευτής και Πρόεδρος της Ομόνοιας Κορυτσάς.  

==============================================================