Χαιρετισμός στο Διήμερο Εκδηλώσεων : '' Οι δρόμοι των Αγράφων''


Χαιρετισμός στο Διήμερο Εκδηλώσεων :
'' Οι δρόμοι των Αγράφων''
θεματικό αφιέρωμα στον ορεινό όγκο Αργιθέας -Αγράφων -Νότιας Πίνδου
στο πλαίσιο της Zootechnia –
Οργάνωση Σύλλογος Αργιθεατών Β.Ελλάδος ''Ο Κατσαντώνης''
Παρασκευή 3 και Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017
Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Αθηνά Μ.Τοτοκώτση
Γενική Γραμματέας ΔΣ Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης
Συντονίστρια Ιστορικών Πολιτιστικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης -ΙΠΟΣΘΕΣ


Κύριε Αντιπεριφερειάρχα
Πολιτισμού -Τουρισμού Κεντρικής Μακεδονίας
Αλέξανδρε Θάνο
Κυρίες, Κύριοι και Παιδιά ,
καλησπέρα σας

Αποτέλεσμα του προβληματισμού και των συζητήσεων του Προέδρου του Συλλόγου Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης ''Ο Κολοκοτρώνης'' κ. Αντώνη Γυφτόπουλου , με τον αλησμόνητο ευεργέτη της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης Βασίλη Γκέλη και την Γενική Γραμματέα της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης κα Αθηνά Τοτοκώτση , για την δημιουργία Δικτύου των λεγόμενων εθνικοτοπικών συλλόγων της Θεσσαλονίκης , με σκοπό να ανοίξει ένας διάλογος σχετικά με την αντιμετώπιση των κοινών θεμάτων που απασχολούν τα Διοικητικά τους Συμβούλια , προέκυψαν, το καλοκαίρι του 2016, οι ΙΠΟΣΘΕΣ. Οι Ιστορικοί Πολιτιστικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης.


Θεωρούμε μεγάλη επιτυχία της πρώτης κοινής διεκδίκησής μας , με το υπόμνημα διαμαρτυρίας μας και την κινητοποίηση μας , την απαλλαγή από την φορολόγηση της ιδιοχρησιμοποιούμενης ακίνητης περιουσίας μας , ΕΝΦΙΑ για το έτος 2016.

Δυστυχώς οι Σύλλογοι μας ,που αποτελούν τις κυψέλες πολιτισμού της ιδιαίτερης πατρίδας μας στη Θεσσαλονίκη , και εκπροσωπούν τους ξενιτεμένους στη συμπρωτεύουσα συμπατριώτες μας, αντιμετωπίζονται ως επιχειρήσεις , με ότι αυτό συνεπάγεται ,σε νομικές και οικονομικές υποχρεώσεις ,για να είναι νόμιμη η λειτουργία τους.

Άμισθοι εθελοντές , με κάλυψη των λειτουργικών εξόδων , πολλές φορές και εξ ιδίων , οι διοικούντες , αγωνιζόμαστε και αγωνιούμε για το μέλλον.

Είναι αλήθεια ότι η οικονομική κρίση επηρέασε την δύναμη των μελών στους συλλόγους μας , γιατί στις πρώτες περικοπές του κάθε νοικοκυριού ήταν η ετήσια συνδρομή ,ούτε ,0,07, επτά σεντς ,την ημέρα.

Οι ΙΠΟΣΘΕΣ ,δεν είμαστε σύλλογοι σφραγίδες, ούτε σύλλογοι – παρέα , ούτε το τρίτο πολιτικό τμήμα με παραδοσιακές ενδυμασίες όπως μας ορίζουν στο πρόγραμμα των παρελάσεων .
Είμαστε πολυσυλλεκτικές ομάδες , από όλες τις κοινωνικές τάξεις με διαφορετική μόρφωση, οικονομική επιφάνεια, οικογενειακή κατάσταση , επαγγελματική δράση , που μας ενώνει η κοινή μας καταγωγή.

Γι' αυτό και στην είσοδο των Συλλόγων μας πρέπει να υπάρχει το αόρατο καρφί όπου κρεμάμε τον κομματικό μανδύα και εισερχόμαστε μόνο με την ταυτότητα του τόπου καταγωγής, γιατί μας κάνει καλό και στην ψυχή και στο σώμα το ότι αναβαπτιζόμαστε στην μικρογραφία της ιδιαίτερης πατρίδας μας στη Θεσσαλονίκη.

Στην οικογένεια των ΙΠΟΣΘΕΣ ανήκει και ο Σύλλογος Αργιθεατών Θεσσαλονίκης ''Ο Κατσαντώνης'' και όλοι μαζί εξακολουθούμε να έχουμε δυναμική παρουσία με πολιτιστικό και κοινωφελές έργο, διατηρούμε μνήμες και φυλάττουμε τα ήθη και τα έθιμα της ιδιαίτερης πατρίδας μας .

Γιατί όμως , με τόσες δυσκολίες, εμείς, συνεχίζουμε ?

Με καθαρή ματιά και καθαρή σκέψη πρέπει να αντιληφθούμε ότι η κατανόηση και η συναίσθηση της αποστολής μας απέναντι στον πολιτισμό, είναι ένα θέμα εθνικό που διατηρεί πάντα την επικαιρότητα και το ενδιαφέρον του .

Αισθανόμαστε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε ανεξόφλητο το χρέος μας για την πραγματοποίηση του οράματος μας, να ξαναζωντανέψουμε ως Έλληνες τις πολύτιμες αξίες του παρελθόντος και να τις προβάλλουμε ανανεωμένες συμβάλλοντας έτσι στον πολιτισμό. .
Αλλά πολιτισμός είναι μόνο το ευκολότερο κομμάτι της παράδοσης ;
Δηλαδή η μουσική και ο χορός; τα χορευτικά συγκροτήματα και ο ετήσιος αποκριάτικος χορός ,όπου στριμωγμένοι στα κέντρα διασκέδασης τρώμε, πίνουμε , χορεύουμε και από τους δυνατούς ήχους δεν μπορούμε να ανταλλάξουμε κουβέντα;
Ή είναι η διέξοδος από την αγχώδη ζωή μας ,γιατί οι ψυχολόγοι προτείνουν τον χορό ως τρόπο εκτόνωσης .
Μάλλον όχι.

Ο χορός είναι συναίσθημα.
Χορεύουμε με το σκίρτημα της ψυχής , στο άκουσμα του μουσικού οργάνου ή της φωνής.
Το να μάθουμε τα βήματα είναι το πιό εύκολο .
Ένα ,δύο, τρία, πατάμε, σηκώνουμε ... και ..παρακάτω ;
Η γνώση της ιστορίας του κάθε τραγουδιού, η επανάληψη στις πρόβες μέχρι να πετύχουμε ,το ένα πόδι ,ένα χέρι, το ύφος , το βλέμμα.

Πολλές φορές οι γονείς βαριούνται εύκολα και μπαίνουν και στον κύκλο να βοηθήσουν τα παιδιά τους να μάθουν γρηγορότερα , θέλουν τα παιδιά τους να μάθουν κι άλλα κι άλλα , να είναι πρωτοχορευτές και φέρνουν τον ανταγωνισμό της σχολικής αίθουσας στην πρόβα των χορευτικών . Στα εντευκτήρια μας όμως δεν λειτουργούν χοροδιδασκαλεία. Γιαυτό και οι περισσότεροι σύλλογοι έχουν δασκάλους των χορευτικών τα παλαιότερα μέλη τους και δεν υπάρχουν δίδακτρα. Η αίθουσα του συλλόγου μας ,είναι η πλατεία του χωριού, το χοροστάσι κι ο παλιός μαθαίνει στο νεώτερο. Όταν φοράμε τα φορέματα και τα σεγκούνια που έχουν ζωή πάνω από έναν αιώνα, μεταλλασσόμαστε ,γι΄ αυτό και πρέπει το βήμα αλλά και το ύφος να προσομοιάζει στην εποχή που χορεύονταν αυτοί οι χοροί.
Ιδιαίτερα ωφέλιμο το διαδραστικό σεμινάριο μουσικής και χορών της Αργιθέας και των Αγράφων που θα παρακολουθήσουμε στη συνέχεια.

Η επιστροφή στο παρελθόν δεν είναι οπισθοδρόμηση .
Είναι δίδαγμα ζωής .
Αντλούμε τα θετικά στοιχεία και πορευόμαστε στο σήμερα, γιατί λαός χωρίς μνήμη, έθνος χωρίς ταυτότητα.
Αφήνουμε κληρονομιά και ευχή στις νεώτερες γενιές που έχουν το ηθικό χρέος να συνεχίσουν την πορεία των προγόνων μας και στον 21ο αιώνα με επιτυχίες και ανοδική πορεία.
Οι σύλλογοι μας πρέπει να γίνουν σχολεία πολιτισμού και διατήρησης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η οποία είναι πιό δύσκολη από την διατήρηση των φυσικών αντικειμένων.

Είναι ανάγκη να διασώσουμε τα ιδιαίτερα γλωσσικά ιδιώματα της κάθε περιοχής του Ελληνισμού, τις γευστικές ιδιαιτερότητες και τον τρόπο διατροφής ,τις τέχνες της αγιογραφίας,της ξυλογλυπτικής (τέμπλα,άμβωνες) την ασημουργία, την υφαντική , το πλέξιμο, την οικιακή οικονομία που συντηρούσε το σπίτι τους ατελείωτους βαρείς χειμώνες ,τους παραδοσιακούς οικισμούς , την αρχιτεκτονική ,να μην μεταμορφωθούν τα σπίτια στα χωριά μας σε αντίγραφα των μεγαλουπόλεων όπου ζούμε και εργαζόμαστε .

Είναι ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αναχαιτίσουμε τους ληστές της γαλήνης των μοναστηριών και των εκκλησιών των χωριών μας , τους αρχαιοκάπηλους, που θησαυρίζουν από την πώληση των εικόνων στους ,εντός εισαγωγικών ,συλλέκτες.

Να διασώσουμε την χλωρίδα ,την πανίδα, τα οικοσυστήματα, πόσο ενδιαφέρον θέμα '' η αξία των μνημειακών δένδρων''.

Η προβολή της παραγωγικής δραστηριότητας της κάθε περιοχής και η παρουσίαση των προϊόντων που παράγει ο κάθε τόπος , εδώ στη Θεσσαλονίκη, θα συμβάλει στην περιήγησή μας σε όλα τα μέρη που ζει και αναπτύσσεται ο ελληνισμός χωρίς καν να χρειαστεί να ταξιδέψουμε. Όπως θα γίνει το διήμερο 3 και 4 Φεβρουαρίου 2017 στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης στην ημερίδα ''Στους δρόμους των Αγράφων'' και πιο εύκολα θα πάμε στα Άγραφα μέσω Βελλιδείου ,παρά οδικώς ,γιατί ακόμα δεν υπάρχει δρόμος ...

Ελπίζουμε, με την ευλογία του Κυρίου να έχουμε δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε το δημιουργικό και θεάρεστο έργο μας προς όφελος της νέας γενιάς με την οποία μπορούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο κόσμο , αν όλοι υπηρετήσουμε τις ιδέες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας ,της εθελοντικής προσφοράς , γιατί τις έννοιες : Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια, Αλληλεγγύη, Φιλαλληλία , Συντροφικότητα , δεν τις παραχωρούμε σε κανέναν κομματικό χώρο.
Αλίμονο αν αποκοπούμε από τις ρίζες μας , θα μας κυνηγήσουν οι νεκροί προπάτορες μας .
Αν έστω και ελάχιστα προσπαθήσουμε να μιμηθούμε την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης στον τρόπο διαφύλαξης της ιστορικής της μνήμης, θα καταφέρουμε να διασώσουμε ,να διατηρήσουμε ,και να διαδώσουμε το ιστορικό,κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο του παρελθόντος μας και να καταλήξουμε στο σήμερα , υπερήφανοι για το αίμα που κυλά στις φλέβες μας.

Αξιότιμη κυρία Τζούλη Νασιώκα ,Πρόεδρε του Συλλόγου Αργιθεατών Βορείου Ελλάδος ''Ο Κατσαντώνης'' , εργαζόμενη μητέρα και αγνή πατριώτισσα , μαζί με τις ειλικρινείς ευχαριστίες για την πρόσκληση και τα θερμά συγχαρητήρια των Ιστορικών Πολιτιστικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης και της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης σε εσάς και τους συνεργάτες σας για την διοργάνωση, παρακαλούμε να θεωρήσετε την δική μας υποστήριξη και συνδρομή όπου και όταν χρειαστούν δεδομένες.

Σας ευχαριστώ