Στη Θεσσαλονίκη ο Αυδίκος Ευάγγελος και η ''Οδός Οφθαλμιατρείου''


Με τιμώμενη τη λογοτεχνία του ισπανόφωνου κόσμου και περίπου 500 εκδηλώσεις εγκαινιάζεται την Πέμπτη 9 Μαΐου η 16η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ–HELEXPO στη Θεσσαλονίκη. 

Στη ΔΕΒΘ, που θα διαρκέσει ως τις 12 Μαΐου, θα συμμετάσχουν περίπου 300 συγγραφείς σε παρουσιάσεις βιβλίων, θεματικές συζητήσεις, φεστιβάλ, προβολές ταινιών, εργαστήρια, εκθέσεις, παράλληλες και άλλες δράσεις ενώ θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 250 εκδότες, αλλά και ευρύτεροι φορείς του βιβλίου, ενώ σημαντική θα είναι και η παρουσία μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, μεταφραστών και επαγγελματιών του κλάδου.


============

Οι εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας  σε συνεργασία με την  Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, την Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης και την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Τζουμέρκων, διοργανώνουν την παρουσίαση του καινούριου μυθιστορήματος του Ευαγγέλου Αυδίκου, με τίτλο ''Οδός Οφθαλμιατρείου''. 

Το μυθιστόρημα μόλις εκδόθηκε και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, την Κυριακή, 12 Μαϊου 2019 και ώρα  13.00-14.00μμ, στο περίπτερο 14, αίθουσα «Εξώστης».

Ομιλητές :

η Λίλα Τσούβα

(Δημιουργική Γραφή ΕΑΠ), 

ο Δήμος Χλωπτσιούδης

(ποιητής/κριτικός λογοτεχνίας) 

συντονίζει : 

η ποιήτρια Εύα Σπαθάρα.

Οδός Οφθαλμιατρείου 

είναι ο τίτλος του μυθιστορήματος 

Είναι ο δρόμος που άρχισε το δράμα του ποιητή και πεζογράφου.

Το υπόγειο του τυπογραφείου του Παπαγεωργίου φιλοξένησε τις φιλοδοξίες του να ανεβεί τη σκάλα του ελληνικού ποιητικού Παρνασσού. Να γράψει και να γίνει αποδεκτός από το λογοτεχνικό σινάφι και την κοινωνία της Αθήνας. Μια μάχη άνιση. Πρόσφυγας στην Αθήνα του 1889, χωρίς πόρους και με τις ένθερμες υποσχέσεις να φυλλοροούν αφήνοντάς τον  μόνο του. Η αγωνία για την επιβίωση αλλά και η υπέρβαση των δυσκολιών. Η πάλη με το αδύναμο σώμα και η φλόγα της δημιουργίας που του έκαιγε τα σωθικά


Ενάμιση αιώνα μετά ο Κώστας Κρυστάλλης επιστρέφει στην Αθήνα, για να συνεχίσει τη συζήτηση που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Να γνωρίσει τους νέους δημιουργούς. Μια πορεία στους δρόμους που σημάδεψαν την ύπαρξή του και μια ευκαιρία να συναντηθεί με τον Κριστ/Χρήστο, τον νεαρό πατριώτη του που αναζητεί τον εαυτό του. Εγκαταλείπει την Αμερική αναζητώντας τα δικά του όνειρα. Ο Χρήστος δανείζει το στόμα του και τη σκέψη του στον ποιητή. Γίνεται ο καθρέφτης του αλλά και μέσο να σκάψει μέσα του ξετυλίγοντας και ξεδιαλύνοντας σκέψεις και συναισθήματα. Η ιστορία γίνεται οδός ωρίμανσης για τον Χρήστο. Για τον Κρυστάλλη είναι η δεύτερη ευκαιρία του. Να πει όσα δεν μπόρεσε όσο ζούσε. Είναι ένα μυθιστόρημα σπονδή στην τρυφερότητα και στην αγωνία του δημιουργού. Μια ιστορία που έχει στραμμένο το βλέμμα της στο παρόν.