Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ π.ΜΗΝΑΣ ΒΑΣΑΚΟΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΟΧΙ ΣΤΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ




Σήμερα 28 Οκτωβρίου 2018 ο Πρωτοπρεσβύτερος π.Μηνάς Βασάκος, Πρόεδρος της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης και προϊστάμενος των ιερέων στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου στα Κοιμητήρια Θεσσαλονίκης στην Θέρμη , τέλεσε την πανηγυρική θεία λειτουργία επ' ευκαιρία της επετείου και αναφέρθηκε στην ομιλία του αποκλειστικά στο έπος του ΄40.
Μνημόνευσε τους Έλληνες αξιωματικούς και στρατιώτες οι οποίοι με προστάτιδα την Παναγία παρά τις κακουχίες και τα κρυοπαγήματα επικαλούμενοι την βοήθεια της φώναξαν ΑΕΡΑ και δεν υπολόγισαν ούτε την ζωή τους ,ούτε τις οικογένειες τους και θυσιάστηκαν για την πατρίδα, γιατί αρκούσε η αγάπη τους για αυτήν. Τόνισε την υποστήριξη που έδωσαν στον ελληνικό στρατό οι Ηπειρώτισσες Γυναίκες της Πίνδου αναφέροντας τους στίχους του Πυθαγόρα ''Γυναίκες Ηπειρώτισσες ξαφνιάσματα της φύσης ,εχθρέ γιατί δεν ρώτησες ποιον πας να κατακτήσεις''. Διηγήθηκε το θαύμα της Παναγίας της Πληκαδίτισσας του χωριού του στην ελληνοαλβανική μεθόριο περιοχή Κόνιτσας το 1940, όπου μετά την υποχώρηση των στρατιωτών από το φυλάκιο του Πληκατίου, ο Ιταλός αξιωματικός έφιππος πήγε να περάσει μπροστά από την εκκλησία της Παναγίας αλλά το άλογο ακινητοποιήθηκε και παρά την πίεση του αναβάτη δεν προχωρούσε. Τότε αναγκάστηκε ο αξιωματικός να κατέβει από το άλογο και παίρνοντας το από το καπίστρι αφού μπήκαν στην εκκλησία και προσκύνησαν την Παναγία συνέχισαν τον δρόμο τους.
Υπενθύμισε ότι εκείνες τις στιγμές υπήρχε ένας άνθρωπος που είπε το ΟΧΙ και τον ακολούθησε ένας ολόκληρος λαός ,επισημαίνοντας ότι δυστυχώς σήμερα αναζητείται ένας ηγέτης για να πει ένα ΟΧΙ και να εξυψώσει το φρόνημα των Ελλήνων. Τέλος αναρωτήθηκε ''άραγε σήμερα θα μπορούσαμε και εμείς να αγωνιστούμε για τα ιερά και όσια του Γένους μας'';
Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας και με μπροστάρη τον πρόεδρο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης π.Μηνά Βασάκο το εκκλησίασμα εντός και εκτός του Ναού έψαλε τον Εθνικό Ύμνο αγαλλιάζοντας τις ψυχές των κεκοιμημμένων , αναπτερώνοντας το ηθικό των συμμετεχόντων στην μυσταγωγία που αντήχησε μέσω των μεγαφώνων στην ευρύτερη περιοχή των Κοιμητηρίων.