ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ: ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΔΟΥ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ ΣΕ ΝΑΡ(TV100-270318)


Γράφει η Αθηνά Μ.Τοτοκώτση
ΓΓ ΔΣ ΗΕΘ
Από το Δελτίο Ειδήσεων
της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης - 
Τρίτη 27 Μαρτίου 2018 –
Βίντεο από το YOU TUBE

Τα πρακτικά της 9ης τακτικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης την Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 με την συζήτηση για το θέμα της μετονομασίας της οδού Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ θα καθαρογραφούν σε δύο μήνες. Μέχρι τότε θα σας παρουσιάζουμε ότι στοιχεία μπορούμε να ανακαλύψουμε μέσω διαδικτύου για να σας ενημερώσουμε και να αντιληφθείτε από ποιούς και πως διοικείται η Θεσσαλονίκη .

Απομαγνητοφωνημένη τοποθέτηση Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη στην 9η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης την Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 :

''Τα ονόματα των δρόμων τα οποία είχαν αλλάξει επί χούντας για διάφορους λόγους έπρεπε να αποκατασταθούν.
Δεν έγινε επί προηγούμενων διοικήσεων.
Άρχισε σιγά -σιγά να γίνεται τώρα .
Η αποκατάσταση κάποιων ονομάτων που βγήκαν βίαια ,χωρίς την έγκριση της όποιας κοινότητας ή του όποιου πληθυσμού που κατοικούσε σε εκείνη την περιοχή είναι απαράδεκτο και πρέπει να επανέλθουν αυτά''.


Η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης δια της Γενικής Γραμματέως του Διοικητικού της Συμβουλίου Αθηνάς Τοτοκώτση παρέστη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά δεν είχε δικαίωμα λόγου όταν ειπώθηκαν τα ανωτέρω. Και σε έναν δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης που τον ενημέρωσε τι να απαντήσει στον Δήμαρχο , εκείνος το ξέχασε. Δεν πειράζει.

Δίνουμε την απάντηση με τα επίσημα έγγραφα από το αρχείο του Δήμου Θεσσαλονίκης όπου αποδεικνύεται ότι η οδός ήταν ανώνυμη μέχρι να ληφθεί η απόφαση ονομασίας της σε Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου.

Μάλλον το απαράδεκτο συμβαίνει τώρα, από το Δημοτικό Συμβούλιο 2014-2019 ,χωρίς την έγκριση του όποιου πληθυσμού κατοικεί  σε εκείνη την περιοχή , γιατί σβήνει από τον χάρτη τον Χρυσοχόου στο όνομα της ανάδειξης της ιστορικής μνήμης της Θεσσαλονίκης.











Ρεπορτάζ: Βαρβάρα Ζούκα

Δημοσιεύτηκε στις 28 Μαρ 2018


Ρεπορτάζ: Βαρβάρα Ζούκα

Εγγραφή 2,8 χιλ.



Σε Αλμπέρτου Ναρ, προς τιμήν του Θεσσαλονικιού Εβραίου λογοτέχνη, μετονομάζεται η οδός Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου, στην περιοχή της πέμπτης Δημοτικής Κοινότητας.
Το πράσινο φως για τη μετονομασία της οδού άναψε, στη χθεσινοβραδινή συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Η απόφαση ελήφθη με ονομαστική ψηφοφορία κατά τη διάρκεια της οποίας υπέρ της μετονομασίας τάχθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Πρωτοβουλίας», όπως και των παρατάξεων «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» και «Λαϊκή Συσπείρωση». Λευκό ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ παρών δήλωσε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παρενέβη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, λέγοντας πως το όνομα του στρατηγού Χρυσοχόου αποδόθηκε επί δικτατορίας. Από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα των ονομάτων που αποδόθηκαν σε δρόμους της πόλης την περίοδο εκείνη.
Αρχικά τη μετονομασία του συγκεκριμένου δρόμου, απέναντι από τη Σχολή Τυφλών, ενέκρινε, έπειτα από σχετική απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου, η πέμπτη Δημοτική Κοινότητα. Η απόφαση της Κοινότητας επικυρώθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης, έπειτα από την επιστημονική τεκμηρίωση του θέματος από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Στο 32 σελίδων υπόμνημα του ΚΙΘ υπογραμμίζεται, μεταξύ άλλων, ότι ο Χρυσοχόου συνδέθηκε με τον δοσιλογισμό. Η απόφαση μετονομασίας ελήφθη έπειτα από πολύωρη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και μπορούμε να παρακολουθήσουμε χαρακτηριστικά αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις που έγιναν χθες βράδυ.

Μιλούν:
Γιάννης Μπουτάρης(δήμαρχος Θεσσαλονίκης),

Τριαντάφυλλος Μηταφίδης(βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ),
Εφραίμ Κυριζίδης(δημοτικός σύμβουλος “Εντάξει”),
Ρία Καλφακάκου(επικεφαλής συνδυασμού “Θεσσαλονίκη – Ανοιχτή Πόλη”),
Γιάννης Δελής(επικεφαλής συνδυασμού “Λαϊκή Συσπείρωση”),
Αρτέμης Ματθαιόπουλος(επικεφαλής συνδυασμού “Ελληνική Αυγή για τη Θεσσαλονίκη”),
Ηρακλής Σπανός(εκπρόσωπος οικογένειας Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου),
Έλλη Χρυσίδου(αντιδήμαρχος Πολιτισμού),
Αργυρώ Κουράκη(πρόεδρος πέμπτης δημοτικής κοινότητας)