ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ ΚΑΙ ''ΤΟ ΓΙΝΑΤΙ'' ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ




Στην ξεχωριστή αίθουσα του βιβλιοπωλείου PUBLIC  στην Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη ,την Παρασκευή 30 Απριλίου 2018, οι αναγνώστριες και οι αναγνώστες των έργων του Ηπειρώτη συγγραφέα -ποιητή και στιχουργού Ηπειρώτη Γιάννη Καλπούζου είχαν την χαρά να συναντήσουν από κοντά τον αγαπημένο τους φίλο που παρουσίασε το νέο  του μυθιστόρημα ''ΤΟ ΓΙΝΑΤΙ''.

Η παρουσίαση ήταν εξαιρετική. Είχε πάρα πολύ κόσμο. Όλα πήγαν όπως ήταν προγραμματισμένα. Προλόγισε η δημοσιογράφος Βίκυ Νάκου, χαιρέτισαν ο Πατήρ Μηνάς  Βασάκος Πρόεδρος της Ηπειρωτικής Εστίας  Θεσσαλονίκης , η Λαμπρινή Στάμου Πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων-ΙΛΕΤ  , και ο Στέφανος Φασσιάς Πρόεδρος του Χορευτικού Συλλόγου ''Ήπειρος''  που διάνθισε μουσικά την εκδήλωση.

Μετά πήρε το λόγο ο συγγραφέας   (σεμνός και με το χιούμορ του, όπως πάντα). Ενδιάμεσα διάβασε αποσπάσματα ο ηθοποιός ο Βαγγέλης Μίχος .

Οι αξιέπαινοι υπεύθυνοι των εκδόσεων ΨΥΧΟΓΙΟΣ συνέβαλαν στην δημιουργία όμορφων αναμνήσεων ώστε το  ακροατήριο να έχει εικόνες και συναίσθημα και μετά την αποχώρηση από την εκδήλωση...

*************************************************************************************




 Ο Ζώτος και η Χαβαή, με την πολυκύμαντη ερωτική τους σχέση, ένας αινιγματικός βαρκάρης, μια γυναίκα-αράχνη που γυρεύει δωμάτιο για μια νύχτα κι έναν άντρα για μια ζωή, ο σατανικός κομπογιαννίτης γιατρός Μαργαζής και ο τυχοδιώκτης παπα-Λέρας, ο οποίος παινεύεται ότι εκδύει τις γυναίκες από τα αμαρτήματα κι από τα εσώρουχα, μπλέκονται στο γαϊτανάκι που υψώνει ως μιαρή ή ευλογημένη έκρηξη το γινάτι με αφορμή έναν φόνο, μια αυτοκτονία, τον φόβο της αντεκδίκησης, την καταφρόνια της κοινωνίας, τον πλούτο, τη φτώχια, τη ζήλια, τον πόθο, κάποια ανομολόγητα εγκλήματα, την εθνική ταυτότητα και τον διάβολο ή τον άγγελο που κρύβει καθένας μέσα του. Και κυλά η ζωή τους πότε σαν αγριεμένο ποτάμι και πότε σαν γλυκασμός της άνοιξης. 


Πρωταγωνιστές και δευτεραγωνιστές πορεύονται στα χρόνια της ιταλικής κατοχής των Ιωαννίνων του 1917∙ της πρώτης απόπειρας δημιουργίας Βλάχικου πριγκιπάτου στην Πίνδο∙ της εξόρυξης πετρελαίου στη Δραγοψά∙ της εκστρατείας στη Μικρά Ασία∙ της προσφυγιάς Μικρασιατών και Ποντίων, αλλά κι εκείνης των Τουρκογιαννιωτών∙ του διχασμού σε βενιζελικούς και αντιβενιζελικούς και της μάστιγας της ληστοκρατίας στην Ήπειρο. Συνάμα ακολουθούν τα βήματα Εβραίων, Βλάχων, Αλβανών και Σαρακατσάνων, και γενικότερα την ταραγμένη εποχή πριν από το 1922 και κατά την πρώτη δεκαετία του Μεσοπολέμου. 

Στην ίδια πατρίδα συνυπάρχουν ή συγκρούονται διαφορετικοί κόσμοι, ομάδες και άτομα∙ σμίγουν ή αποχωρίζονται τα όνειρα κι ανακατώνονται τα αίματα, οι θρησκείες και οι γλώσσες∙ κι όλα συμβαίνουν στα Γιάννενα, στην πόλη των θρύλων και της μυστηριακής γοητείας                             

=================================================
                              ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ



                                               ΤΟ ΓΙΝΑΤΙ


 Γράφει η Λαμπρινή Στάμου
Φιλόλογος
Πρόεδρος Ιστορικής Λαογραφικής
Εταιρείας Τζουμέρκων-ΙΛΕΤ 



Ως πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων, σας καλωσορίζω στη σημερινή παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Γιάννη Καλπούζου, με τον Τίτλο : Το Γινάτι- ο σοφός της λίμνης.

Για όσους δεν μας γνωρίζουν, η ΙΛΕΤ ιδρύθηκε το 1998 από παλαιούς αποφοίτους του ιστορικού Γυμνασίου Αγνάντων.

Δραστηριοποιείται με ημερίδες, συνέδρια, λειτουργία Θερινού Σχολείου, συλλογή Λαογραφικού υλικού και άλλες εκδηλώσεις, σε όλη την περιοχή των Τζουμέρκων κι έχει έδρα τα Άγναντα, για ιστορικούς και πρακτικούς λόγους.

Τα μέλη της βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα, κάποια από αυτά και στο εξωτερικό και είμαστε περήφανοι, γιατί η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί ένα αρκετά δυναμικό τμήμα της.

Τον συμπατριώτη μας Γιάννη Καλπούζο, έχουμε τη μεγάλη χαρά και περηφάνια να τον απολαμβάνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα, σχεδόν κάθε δύο χρόνια. Θαρρείς και έχουμε ένα ανομολόγητο ραντεβού μαζί του, όπου εμείς τον περιμένουμε με λαχτάρα κι εκείνος δεν θέλει, φυσικά, να μας «στήσει» και έρχεται με τα καλούδια του!

Εντοπίσαμε την ποιότητά  του στο πρώτο του μυθιστόρημα «παντομίμα των Φαντασμάτων».

Την επιβεβαιώσαμε και γίναμε φανατικοί αναγνώστες του με το Ιμαρέτ, το οποίο ήταν για μας η αποκάλυψη της ιστορίας της αγαπημένης πόλης της Άρτας  και ταυτόχρονα προσκύνημα στην πατρίδα και στις μνήμες.

Και μετά ο Γιάννης… ξενιτεύθηκε! Αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά του και να ψάξει κι άλλες πατρίδες. Ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, με το Άγιοι και Δαίμονες, στην Κύπρο με την Ουρανόπετρα, στην πιο σύγχρονη Ελλάδα με το «ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» και τέλος στον Πόντο με τη Σέρρα.

Δεν του κακιώσαμε που μας έκανε…απιστίες! Απεναντίας, τον ακολουθήσαμε πιστά και χωθήκαμε μαζί του στα δύσκολα μονοπάτια των ηρώων του, όπου κι αν περπατούσαν.

Το θαυμαστό της συγγραφικής του τέχνης είναι πως, παντού τα καταφέρνει εξ ίσου καλά. Χαρισματικός ών, μπαίνει με την ίδια άνεση στην ψυχή, τη νοοτροπία, ακόμα και στο γλωσσικό ιδίωμα της κάθε περιοχής.

Γιατί ο Γιάννης δεν γράφει απλώς μυθιστορήματα. Είναι ένας ακάματος ιστορικός ερευνητής. Πίσω από τις προσωπικές ιστορίες των ηρώων του, περνούν, κλέβοντας πολλές φορές την παράσταση, τα μεγάλα γεγονότα της ιστορίας των τόπων αλλά και της πατρίδας ολάκερης.

Όπως, επίσης, δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι είναι και ένας αισθαντικός κι ευαίσθητος ποιητής και στιχουργός!

Και τώρα… επέστρεψε στα πάτρια εδάφη! Με φόντο τη λίμνη Παμβώτιδα, άλλοτε στραφταλίζουσα στο φως του ήλιου και άλλοτε βουτηγμένη στην ομίχλη, αόρατη σχεδόν και άλλες φορές να την ξυρίζει ο άνεμος που σηκώνει αγριεμένα κύματα και τα κρουσταλλιάζει στις άκρες του μώλου, ενίοτε ήρεμη και μυστηριώδη κάτω απ’ το φως του φεγγαριού, πλέκει τις ιστορίες των ηρώων του στις όχθες της και όχι μόνο, μαστορικά και τις παρακολουθεί για δώδεκα περίπου χρόνια, κατά τα οποία η Ιστορία της χώρας ακολουθεί το δρόμο της και οι τύχες των ηρώων του καθορίζονται τις περισσότερες φορές από αυτή. Ο αναγνώστης με πλήθος συναισθημάτων, ενίοτε αντικρουόμενων και κλιμακούμενων, παρακολουθεί ασκαρδαμυκτί, πότε χαρούμενος, αισιόδοξος, με ελπίδα και προσμονή κι άλλες φορές νιώθοντας φόβο, ενοχές, λύπη, νοσταλγία, οργή, απογοήτευση, απελπισία αλλά συνεχώς  με την αγωνία της πλοκής, ως τη λύση.

Για όσους γνωρίζουμε κι αγαπάμε τα Γιάννενα το μυθιστόρημα είναι βάλσαμο!

Θα σας εξομολογηθώ την αμαρτία μου. Βιάστηκα να το διαβάσω, γιατί μου ήταν αδύνατο να το αφήσω από τα χέρια μου! Και, όταν ικανοποίησα την περιέργειά μου για τις τύχες των ηρώων, το ξαναδιάβασα, αργά και ηδονικά για να το απολαύσω και, χωρίς την αγωνία πια, να το νιώσω! Γιατί η γραφή του και η γλώσσα του σ’ εμένα, πιθανώς και σε πολλούς ακόμα, ξυπνάει αταβιστικά ένστικτα και μνήμες.

Όσο για το πώς μπορεί να συμβιβαστεί το γινάτι με  τη σοφία ενός ανθρώπου της λίμνης, δεν θα σας το αποκαλύψω! θα έχετε την ευχαρίστηση να το ανακαλύψετε μέσα από τις δαιδαλώδεις διαδρομές της ζωής και της σκέψης των ηρώων!

 Καλή ανάγνωση

 Καλοτάξιδο Γιάννη! Και σύντομα περιμένουμε το επόμενο                          

            Σας   Ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας.

.
=========================================================================













Ο Γιάννης Καλπούζος είναι σύγχρονος Έλληνας συγγραφέας, ποιητής και στιχουργός.
Γεννήθηκε στο χωριό Μελάτες της Άρτας το 1960. Από το 1983 ζει στην Αθήνα.

Εργογραφία

Στα ελληνικά γράμματα εμφανίζεται το 2000 με την ποιητική συλλογή «Το νερό των ονείρων» και το μυθιστόρημα «Μεθυσμένος δρόμος».
Ακολουθεί η συλλογή διηγημάτων «Μόνο να τους άγγιζα», η οποία επανεκδόθηκε το 2017 εμπλουτισμένη ποικιλοτρόπως, με τον νέο τίτλο: «Κάποιοι δεν ξεχνούν ποτέ» και οι ποιητικές του συλλογές: «Το παραμιλητό των σκοτεινών Θεών» και «Έρωτας νυν και αεί». Με τη δεύτερη ήταν υποψήφιος στη βραχεία λίστα για το κρατικό βραβείο ποίησης, ενώ η παραλογή «Ο λύκος» που εμπεριέχεται στη συλλογή διηγημάτων «Κάποιοι δεν ξεχνούν ποτέ» τιμήθηκε με το δεύτερο βραβείο ποίησης στον Διεθνή  Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος “Γιώργος Σεφέρης” του πανεπιστημίου του Παλέρμο Ιταλίας.
Ευρύτερα γνωστός στο αναγνωστικό κοινό έγινε με το μυθιστόρημά του «Ιμαρέτ», το οποίο τιμήθηκε με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Το «Ιμαρέτ» μεταφράστηκε στα πολωνικά και στα τουρκικά, ενώ κυκλοφορεί και σε νεανικό μυθιστόρημα (για παιδιά άνω των 10 ετών), με εικονογράφηση του σκηνογράφου Αντώνη Χαλκιά.
Επίσης, έχει γράψει τα μυθιστορήματα: «Σάος-Παντομίμα Φαντασμάτων», «Άγιοι και δαίμονες-Εις ταν Πόλιν», «Ουρανόπετρα-Η δωδέκατη γενιά», «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» και «σέρρα-Η ψυχή του Πόντου».
Από τις 22 Μαρτίου 2018 κυκλοφορεί το νέο το μυθιστόρημα "Γινάτι - Ο σοφός της λίμνης" από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Όλα τα βιβλία του κυκλοφορούν πλέον από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Τέλος, ο Γιάννης Καλπούζος συμμετείχε σε συλλογικά έργα, διασκεύασε σε θεατρικό σενάριο το μυθιστόρημά του «σέρρα-Η ψυχή του Πόντου» και έχει γράψει τους στίχους 80 τραγουδιών, μεταξύ των οποίων τα: «Ό,τι αγαπώ είναι δικό σου», «Δέκα μάγισσες», «Να 'σουν θάλασσα», «Γιατί πολύ σ’ αγάπησα»



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Τι κι αν τα χρόνια περνούν. Το βλέμμα  ,ο  στοχασμός, οι χαρακιές της σκέψης στο μέτωπο, το βλέμμα , το βλέμμα στο άπειρο και κατάματα, τα σφαλισμένα χείλη , η φωνή της ψυχής , ο λόγος γίνονται έκφραση στο χαρτί, η φαντασία  ζωντανεύει τις εποχές του παρελθόντος που κυλούν στο σήμερα σαν η λάβα του ηφαιστείου.
Γιάννης Καλπούζος - ηπειρωτική μορφή στα Ελληνικά Γράμματα ,τιμά την πατρίδα, τιμά και μας που υπηρετούμε μια ιδέα , αυτή του Ηπειρωτισμού -εθελοντισμού.
Δεν κατάφερα να τον συναντήσω από κοντά αλλά η προσμονή της επόμενης ευκαιρίας για το συναπάντημά μας θα καλυφθεί από την ανάγνωση των βιβλίων του που είχε την ευγένεια να χαρίσει στην Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης για τον εμπλουτισμό της Βιζουκιδείου Βιβλιοθήκης τη και τον ευχαριστώ θερμά.
                                                                       Αθηνά Μ.Τοτοκώτση ΓΓ ΔΣ ΗΕΘ