Ο ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΟΣΙΛΟΓΟΣ 1ο μέρος - η συνεδρίαση της επιτροπής στην ΑΔΜΘ


Ο ΗΠΕΙΡΩΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΔΟΣΙΛΟΓΟΣ
1ο μέρος -
η συνεδρίαση της επιτροπής στην ΑΔΜΘ

γράφει η Αθηνά Μ.Τοτοκώτση
Γενική Γραμματέας
Διοικητικού Συμβουλίου
Ηπειρωτικής  Εστίας Θεσσαλονίκης




Στη Θεσσαλονίκη στις 16 Φεβρουαρίου 2018 ημέρα Παρασκευή ( παραμονή τριημέρου Καθαράς Δευτέρας) και ώρα 13.00 στην αίθουσα συσκέψεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας -Θράκης (Α.Δ.Μ.Θ) ισόγειο επί της οδού Τάκη Οικονομίδη 1 -έδρα της ΑΔΜΘ , συνήλθε η Επιτροπή του άρθρου 8 του Ν.3463/2006 όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 19 παρ. 2 του Ν. 4071/2012
( ΦΕΚ 85/Α/12) για την ονομασία και μετονομασία συνοικιών, οδών και πλατειών Ο.Τ.Α. με 11 θέματα ημερησίας διάταξης .

1ο Θέμα : Επαναφορά στην Επιτροπή του αιτήματος μετονομασίας οδού ''Στρατηγού Χρυσοχόου Αθανασίου'' του Δήμου Θεσσαλονίκης σε οδό ''Αλμπέρτου Ναρ''

Εκ μέρους της επιτροπής προσήλθαν οι:
  1. Τσελέντη Τάνια αναπληρώτρια της προέδρου της επιτροπής Μαρίας Τσιάρα ,Προϊσταμένης Τμήματος προσωπικού της Διεύθυνσης Διοίκησης Α.Δ.Μ.Θ.
  2. Μιχαήλ Ξανθόπουλος ,Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Παύλου Μελά , ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ Κ.Μ ,μέλος
  3. Απόστολος Αντωνούδης ,Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πυλαίας -Χορτιάτη, ως εκπρόσωπος της ΠΕΔ Κ.Μ, μέλος
  4. Ζωή Βαζούρα ,Φιλόλογος, Διευθύντρια 15ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης, μέλος
  5. Ο Κωνσταντίνος Ντούρος , Φιλόλογος , Διευθυντής 1ου ΓΕΛ Συκεών ,μέλος ,απουσίαζε.
    Γραμματέας της Επιτροπής ήταν η Δέσποινα Ξενίδου Υπάλληλος Π.Ε. Διοικητικού-Οικονομικού Α.Δ.Μ.Θ , η οποία με υπερβάλλοντα ζήλο άσκησε τα καθήκοντα της .
    Διαπιστωθείσης απαρτίας άρχισε η συνεδρίαση .
[ η ανακοίνωση των ονομάτων της επιτροπής έγινε λίγο πριν την λήξη της συνεδρίασης]
    Στο ερώτημα της Γραμματέως Ξενίδου, ποιός εκπροσωπεί τον Δήμο Θεσσαλονίκης και αναζητώντας την Χρυσίδου Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και μέλος της επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης , τον λόγο έλαβε ο
    Τρ.Μηταφίδης με την ιδιότητα του πρώην Δημοτικού Συμβούλου Θεσσαλονίκης ως επικεφαλής της παράταξης ''Ανοιχτή πόλη'', για να μιλήσει εκ μέρους του Δήμου Θεσσαλονίκης ,  υπέρ της μετονομασίας .
Κατόπιν ερωτήθηκαν οι παριστάμενοι , ποιός θέλει να λάβει τον λόγο υπέρ της μετονομασίας :
Συστήθηκαν οι κάτωθι :
  • Γρίμπας Αλέξανδρος -Δικηγόρος -γιός φονευθέντα από τους Γερμανούς νόμιμος Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης που εξορίστηκε από την παράνομη χουντική διοίκηση του ΔΘ
  • Σακέτας Σπύρος  - Συνταξιούχος Δικηγόρος -τέως Δημοτικός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης 1975
  • Νόβα Ευανθία Σύμβουλος Ε΄ Κοινότητας Δήμου Θεσσαλονίκης με την παράταξη ''Ανοιχτή πόλη''.
Στο ερώτημα ποιός είναι κατά της μετονομασίας συστήθηκε η Γενική Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης Αθηνά Τοτοκώτση .

Στο μέσον της συνεδρίασης προσήλθε ο Σπύρος Κουζινόπουλος που συστήθηκε δημοσιογράφος, συγγραφέας 10 βιβλίων με 50χρονη έρευνα στην περίοδο της Κατοχής , τέως γενικός διευθυντής του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Δημοτικής Τηλεόρασης κ.λ.π. στον οποίο δόθηκε ο λόγος κατόπιν υποδείξεως του Μηταφίδη για να μιλήσει για τον κύριο Χρυσοχόου. (έτσι αποκάλεσε τον εκλιπόντα).

Τη συνεδρίαση παρακολούθησε ο γιός του Αλμπέρτου Ναρ, Βίκτωρ Νάρ με τον οποίο η ΓΓ ΔΣΔ ΗΕΘ έχει μακρόχρονη γνωριμία λόγω της συνεργασίας ΗΕΘ και Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Οι αναφορές των Μηταφίδη, Γρίμπα, Σακέτα , Κουζινόπουλου, ήταν στο πνεύμα με το οποίο εκφράζονται επί σειρά ετών προφορικώς , με άρθρα , δημοσιεύσεις, συνεντεύξεις, ότι : ''οι συνεργάτες των καταχτητών είναι ντροπή να έχουν δρόμους με τα ονόματά τους , στην μαρτυρική πόλη της Θεσσαλονίκης , που θα γίνει σημείο αναφοράς λόγω της ανέγερσης του Μουσείου του Ολοκαυτώματος . Όσοι ευθύνονται για τον διωγμό των Εβραίων όπως Βιζουκίδης , Χρυσοχόου έπρεπε ήδη να είχαν αποκαθηλωθεί .
Εκτενής αναφορά στην δίκη του Μέρτεν , πιό πολύ αναλύθηκε το ποιόν του Μέρτεν σε σημείο που η συνεδρίαση να θυμίζει αναπαράσταση της δίκης . 
Ιδιαίτερος λόγος για την μετονομασία είναι ότι το όνομα του αποδόθηκε το έτος 1971, από το διορισμένο δημοτικό συμβούλιο της Χούντας της 21ης Απριλίου 1967 , και ότι όλες οι ονοματοδοσίες αυτής της περιόδου είναι παράνομες και πρέπει να επανεξετασθούν ''.
Οι Γρίμπας και Σακέτας έκαναν και παρουσίαση του αντιστασιακού προφίλ των πατέρων τους.

Οι χαρακτηρισμοί που ακούστηκαν για τον Χρυσοχόου : συνεργάτης των Γερμανών , κατά την διάρκεια της Κατοχής πήρε δις, υποστηρικτής του Μέρτεν και μάρτυρας υπερασπίσεως στην δίκη του Μέρτεν, επίορκος αξιωματικός, αγκάθι στη συνείδηση της πόλης.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση της Νόβα κοινοτικής συμβούλου της Ε΄ Κοινότητας, ''από το καλοκαίρι του 2016 είχε αποφασιστεί η μετονομασία της οδού Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ και λόγω της υπ' αρ. 3/2017 /06.06.2017 κατά πλειοψηφία γνωμοδότησης της επιτροπής υπέρ της επαναφοράς του ζητήματος προς την Επιτροπή , αφού προσκομιστούν περισσότερα στοιχεία και ιστορικές αναφορές που συνηγορούν υπέρ της αναγκαιότητας μετονομασίας της , ζητήθηκαν με πρωτοβουλία της προέδρου του συμβουλίου της Ε΄ Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Θεσσαλονίκης Κουράκη , στοιχεία * από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης με βάση τα οποία αποφασίστηκε η αλλαγή της ονοματοδοσίας για να συμβάλει το συμβούλιο της  Ε΄ Κοινότητας  στην αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης της πόλης''.
*Τα στοιχεία αυτά έχει καταγράψει σε 32 σελίδες ο υπάλληλος ΠΕ Ιστορικών του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης Θεοδόσιος Τσιρώνης στον οποίο με απόφαση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης έχουν ανατεθεί καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης της Επιτροπής για την ανάδειξη της ιστορικής μνήμης της πόλης. (αρ. απόφασης 4243/14.09.2015 ).



Η τοποθέτηση της ΓΓ ΔΣ ΗΕΘ Αθηνάς Τοτοκώτση:
Συμφωνούμε στο να δοθεί το όνομα του Αλμπέρτο Ναρ σε οδό της πόλης
ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ με την διαγραφή του ονόματος Στρατηγού Αθανασίου Χρυσοχόου από την ομώνυμη οδό γιατί η απόφαση μετονομασίας ισοδυναμεί με καθαίρεση
και καταθέτουμε
1)σε φωτοτυπία από την εργασία των Στράτου Δορδανά – Βάϊου Καλογριά ,όπως δημοσιεύθηκε στον έβδομο τόμο της επιστημονικής επετηρίδας του Κέντρου ιστορίας Θεσσαλονίκης του Δήμου Θεσσαλονίκης σελ.368 ( αναφορά στο Εθνικό Συμβούλιο Μακεδονίας υπό τον Γεννάδιο το 1942 που αποτέλεσε κατά κάποιο τρόπο την επίσημη ελληνική αντιπολίτευση στην γερμανική κατοχή – μέλη και Χρυσοχόου και Βιζουκίδης)

2)φωτοτυπία της δημοσίευσης του Γιάννη Βάνα -απόφοιτου Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου στα ''Τζουμερκιώτικα Χρονικά '' Τεύχος 15ο Ιούνιος 2014 - έκδοση της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων (ΙΛΕΤ) σελ 154-160 όπου παρουσιάζεται η ζωή και η δράση του Στρατηγού με ιδιαίτερη αναφορά στη παρουσία του Χρυσοχόου στη δίκη του Μέρτεν ως μάρτυρα κατηγορίας και όχι υπερασπίσεως
και ότι ο Χρυσοχόου απαλλάχτηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών στις 13/06/1946 από τις κατηγορίες του δοσιλογισμού και συνεργασίας με τους κατακτητές. (Υπάρχει στο Εφετείο Θεσσαλονίκης )

3)το email από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών όπου βεβαιώνεται ότι ο Στρατηγός Αθανάσιος Χρυσοχόου δεν διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών όπως έχει καταγραφεί στην έκθεση του ΚΙΘ.
    4)Αντί των ανυπόγραφων δημοσιευμάτων της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ με αποσπάσματα της κατάθεσης του Χρυσοχόου στη δίκη του Μέρτεν παρουσίασε στην επιτροπή :

    === το βιβλίο του Δημοσθένη Κούκουνα ''Τα ένοχα μυστικά της Κατοχής - Η αλήθεια για τα πρόσωπα και τα παρασκήνια του δοσιλογισμού από τον Τσολάκογλου μέχρι τις μέρες μας'' – εκδόσεις HISTORIA -2015
    όπου παρουσιάζεται αναλυτικά όλη η δίκη του Μαξ Μέρτεν .

    ====Από το βιβλίο '' ''Εχθρός '' εντός των τειχών -όψεις του Δωσιλογισμού στην Ελλάδα της Κατοχής'' – εκδόσεις ελληνικά γράμματα – και την ανακοίνωση του Βάϊου Καλογριά με θέμα :'' Αντίσταση και συνεργασία - Η περίπτωση του συνταγματάρχη Αθανασίου Χρυσοχόου 1941-1944'', ανακοίνωση -μέρος της διδακτορικής διατριβής που εκπονεί ο γράφων στο Πανεπιστήμιο της Καρσλρούης στη Γερμανία.
    Γράφει ο Καλογριάς: '' Ένα παράδειγμα που φανερώνει την πολυπλοκότητα αλλά και τη δυσκολία προσέγγισης του φαινομένου του δωσιλογισμού στη Μακεδονία αποτελεί χωρίς αμφιβολία η περίπτωση του συνταγματάρχη του Ιππικού Αθανασίου Χρυσοχόου ... Η πολιτική Χρυσοχόου δεν έχει αποτελέσει ακόμα αντικείμενο συστηματικής έρευνας... ''
Τέλος επεσήμανε ότι έπρεπε να κληθούν εκπρόσωποι του Γενικού επιτελείου Στρατού 1ο Τμήμα Υπηρεσίας Στρατιωτικών Αρχείων , του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού όπου ο Χρυσοχόου διετέλεσε αντιπρόεδρος , οι ιστορικοί ερευνητές Στράτος Δορδανάς και Βάϊος Καλογριάς και κυρίως μέλη της οικογενείας του εκλιπόντος εις βάρος του οποίου διαπράττεται το αδίκημα της προσβολής μνήμης νεκρού.
Οι επισημάνσεις της ΓΓ ΔΣ ΗΕΘ ,προκάλεσαν δυσφορία στο προεδρείο της επιτροπής και τους υποστηρίζοντες την μετονομασία ,που δεν έχουν αντιληφθεί τί είναι αυτή η Ηπειρωτική Εστία που κάνει και υποδείξεις ...

Υπήρχαν αρκετές διακοπές και παρεμβάσεις εκ των υποστηριζόντων την μετονομασία που αισθάνονταν πολύ οικείο τον χώρο , ειδικά στην τοποθέτηση της ΓΓ ΔΣ ΗΕΘ '' ότι εμείς είμαστε πολύ μικροί για να κρίνουμε τέτοιες προσωπικότητες ''.

Η πρόεδρος ρώτησε αν έχει κάποιος να προσθέσει κάτι , η γραμματέας ενημέρωσε ότι η απόφαση θα αποσταλεί εγγράφως στα ενδιαφερόμενα μέρη και η συζήτηση του 1ου θέματος ολοκληρώθηκε στις 14.15΄.-