«Ice Ice Baby» της Βρόικου Κωνσταντίνας τριτοετούς φοιτήτριας Νομικής Σχολής


 
Καθημερινά ακούμε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η αλόγιστη χρήση του διαδικτύου, ιδιαίτερα από τους ανήλικους χρήστες, οι οποίοι είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα εκμετάλλευσης. Οι εκάστοτε προκλήσεις, που εμφανίζονται στα διαδικτυακά παιχνίδια, κυμαίνονται από διασκεδαστικές και ανόητες, μέχρι επικίνδυνες, ακόμα και θανατηφόρες. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, το «παιχνίδι» μπλε φάλαινα, που έστειλε δεκάδες παιδιά στα νοσοκομεία. Και ενώ νιώσαμε μεγάλη ανακούφιση μετά την σύλληψη του ιθύνοντα, Philip Budeikin, οι ισορροπίες διαταράχθηκαν για ακόμα μια φορά, αφού οι επιτήδειοι του διαδικτύου αγρυπνούν και είναι πάντα έτοιμοι να μας προσφέρουν μια νέα, λαμπερή εναλλακτική αυτοκαταστροφής!


Ο λόγος για την νέα διαδικτυακή μόδα «Salt and Ice», που διεκδικεί επάξια τον τίτλο του διαδόχου της μπλε φάλαινας. Το συγκεκριμένο «παιχνίδι» περιλαμβάνει μία και μοναδική δοκιμασία. Οι συμμετέχοντες πρέπει να βάλουν σε ένα σημείο του σώματός τους αλάτι και στην συνέχεια να πιέσουν επάνω του ένα παγάκι, με σκοπό την ανάδειξη του καλύτερου παίκτη, ο οποίος θα είναι εκείνος που θα αντέξει τον πόνο που προκαλείται για περισσότερη ώρα.



Μπορεί να μην ακούγεται και τόσο επικίνδυνο, ωστόσο αυτή η διαδικασία μπορεί να αποβεί μοιραία, αφού προκαλεί από εγκαύματα τρίτου βαθμού και κρυοπαγήματα, μέχρι καταστροφή των νευρικών απολήξεων στην περιοχή, σήψη και ανάγκη μεταμόσχευσης δέρματος!

Το αλάτι, κατεβάζει τη θερμοκρασία του πάγου μέχρι τους -17ο C, δημιουργώντας έτσι μέσα σε διάστημα λιγότερο των 10 – 15 λεπτών, έγκαυμα, όμοιο με αυτό που προκαλείται στα κρυοπαγήματα. Το αποτέλεσμα αυτό εξηγείται και επιστημονικά.

Το αλάτι χαμηλώνει το σημείο τήξης του πάγου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δήμοι και οι κοινότητες ρίχνουν αλάτι στο δρόμο το χειμώνα και είναι ο λόγος για τη διαφορά στα μηδενικά σημεία των ζυγών θερμοκρασίας Fahrenheit και Celsius. Ενώ το μηδέν στην κλίμακα Κελσίου είναι το σημείο πήξης του καθαρού νερού, στην κλίμακα του Φαρενάιτ είναι το σημείο πήξης ενός μείγματος νερού και χλωριούχου αμμωνίου, το οποίο είναι ένα αλάτι.

Εάν βάλετε ένα παγάκι στο δέρμα σας και το κρατήσετε εκεί, η θερμοκρασία του δέρματός σας θα παραμείνει στους 0 βαθμούς Κελσίου (32 βαθμούς Φαρενάιτ). Αυτό είναι κρύο και άβολο, αλλά δεν είναι αρκετά κρύο για να προκαλέσει κρυοπαγήματα. Ωστόσο, αν προηγουμένως βάλετε ένα στρώμα αλατιού στο δέρμα σας, η θερμοκρασία του πάγου μπορεί να πέσει γρήγορα στους -21 βαθμούς Κελσίου (-6 βαθμούς Φαρενάιτ) ή και χαμηλότερα, η οποία είναι αρκετά χαμηλή για να δημιουργηθούν κρυοπαγήματα. Ο κίνδυνος κρυοπαγημάτων αυξάνεται ανάλογα με το χρόνο που ο πάγος βρίσκεται σε επαφή με το δέρμα σας.

Πρόσφατο θύμα ήταν ένα 12χρονο αγόρι από το Pittsburgh της Πενσυλβάνια, το οποίο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με αφόρητους πόνους από εγκαύματα δευτέρου βαθμού στην πλάτη. Αυτός και δύο συμμαθητές του πήραν μέρος σε μία πιο τολμηρή εκδοχή του παιχνιδιού, καθώς κάλυψαν το γυμνό σώμα τους με αλάτι και έπειτα πίεσαν την περιοχή σε πάγο ώστε να επέλθει άμεσα η χημική αντίδραση. Ο 12χρονος, μάλιστα, έφερε το σχέδιο ενός σταυρού στην πλάτη του, χωρίς -υποθέτω- να αντιλαμβάνεται, ότι η θρησκεία της οποίας το σύμβολο χρησιμοποίησε είναι κάθετα αντίθετη με την κακοποίηση του σώματος.

 
Το CSI Institute του Μανώλη Σφακιανάκη προειδοποιεί τους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς κρούσματα εμφανίστηκαν, πέρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και στην Ευρώπη. Ο ίδιος με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ενημερώνει για το φαινόμενο.

Εκπρόσωπος από το St. John Ambulance προτείνει τρόπους άμεσης αντιμετώπισης σε περίπτωση τραυματισμού από το συγκεκριμένο παιχνίδι, μέχρι να παρασχεθεί ιατρική βοήθεια:

  • Ρίξτε τρεχούμενο δροσερό νερό πάνω στην πληγείσα περιοχή για τουλάχιστον 10 λεπτά, ή έως ότου μειωθεί ο πόνος
  • Αποφύγετε την εφαρμογή πάγου, τζελ ή κρέμας, γιατί μπορεί να βλάψουν περαιτέρω τους ιστούς και να κάνουν την πληγείσα περιοχή πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις
  • Αφού το έγκαυμα κρυώσει, τυλίξτε την περιοχή με πλαστική μεμβράνη
  • Για εγκαύματα στο πρόσωπο, τα χέρια, τα πόδια ή μεγαλύτερες περιοχές, ζητήστε ιατρική βοήθεια


Κρίνεται λοιπόν σκόπιμο να αναλογιστούμε τι αξία έχει για εμάς τους ίδιους η ανθρώπινη ζωή. Πόσο πολύ χρειαζόμαστε την επιβράβευση των ξένων και τί ικανοποίηση μας προσφέρει αυτή. Για ποιόν λόγο θυματοποιούμαστε οικειοθελώς και υποτασσόμαστε σε άτομα, των οποίων οι προθέσεις είναι από άγνωστες έως κακές. Είμαστε, αλήθεια, τόσο ασήμαντοι που για να αισθανθούμε σημαντικοί χρειαζόμαστε ένα «αγώνισμα» με έπαθλο/τίμημα την ίδια μας την ζωή;