Κωνσταντίνας Βρόικου: Νέο, πασίγνωστο και «εγκληματικά» ενδιαφέρον



Νέο, πασίγνωστο και «εγκληματικά» ενδιαφέρον

της Κωνσταντίνας Βρόικου
2ετούς φοιτήτριας Νομικής Σχολής


Κατά καιρούς εμφανίζονται νέες διαδικτυακές μόδες. Μερικές έρχονται και παρέρχονται, άλλες παραμένουν και κάποιες από αυτές γίνονται viral! Ο λόγος για το διαδικτυακό παιχνίδι «Μπλε φάλαινα», που έκανε την εμφάνιση του πριν λίγο καιρό και έχει απασχολήσει πάρα πολύ κόσμο εντός και εκτός Ελλάδος, κερδίζοντας επάξια τον τίτλο ενός από τα πιο δημοφιλή θέματα στις μέρες μας! Ωστόσο, εάν ερευνήσουμε το περιεχόμενο του, αντιλαμβανόμαστε ότι ο χαρακτηρισμός «παιχνίδι», αποτελεί μάλλον ειρωνία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Corriere della Sera το όνομα «Blue Whale» προέρχεται από τη δραματική συνήθεια των γαλάζιων φαλαινών να αυτοκτονούν πηγαίνοντας σε ρηχά νερά. Επίσης τα σύμβολα της φάλαινας και του μπλε χρώματος έχουν βιβλικές αναφορές. Η φάλαινα συμβολίζει τον αιώνιο θάνατο και αναφέρεται στο βιβλικό κήτος που κατάπιε τον Ιωνά, ενώ το μπλε χρώμα συμβολίζει την απελπισία.

Η «πρόκληση της μπλε φάλαινας» είναι μια σειρά δοκιμασιών που εξελίσσονται σε διάρκεια 50 ημερών. Ξεκινά με απλά βήματα, ζητώντας από τους συμμετέχοντες να ζωγραφίσουν ένα ζώο, να ξυπνήσουν αργά τη νύχτα ή να παρακολουθούν ταινίες τρόμου για μια ολόκληρη μέρα. Ακολουθούν πιο σκοτεινές δοκιμασίες. Οι οδηγίες για τις σκοτεινές αποστολές δίνονται από ανώνυμους «game masters», μέσω συγκεκριμένων ιστοτόπων. Οι συμμετέχοντες επιβραβεύονται με πόντους για την συμμετοχή τους στις επικίνδυνες δραστηριότητες.

Ο παίκτης λαμβάνει τις προσταγές από έναν άγνωστο διαχειριστή, που απειλεί τους συμμετέχοντες ώστε να μην σταματήσουν το παιχνίδι. «Ξέρουμε τα πάντα για σένα. Θα σε βρούμε», είναι η συνηθέστερη απειλή που ακούν όσοι επιθυμούν να σταματήσουν το παιχνίδι. Οι παίκτες καλούνται να χαράξουν λέξεις και σύμβολα στα χέρια ή τα πόδια τους. Την 50η ημέρα, σύμφωνα πάντα με τις μέχρι τώρα αναφορές, η τελευταία δοκιμασία απαιτεί από τους παίκτες να βάλουν τέλος στη ζωή τους.

Ο αόρατος διαχειριστής διατάζει τον παίκτη να υποβληθεί στην δοκιμασία του πνιγμού ή σε αυτήν της μπλε φάλαινας. Στην πρώτη, το θύμα καλείται να δέσει μια θηλιά στο λαιμό του και να κινηματογραφήσει τον εαυτό του, ενώ είναι στο όριο του πνιγμού και στην δεύτερη θα πρέπει με ένα μεγάλο μαχαίρι να χαράξει μία φάλαινα πάνω στο χέρι του.

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι που οδηγεί στην αυτοχειρία! Τα θύματα του αυτοκαταστροφικού «παιχνιδιού», που παρουσιάζεται ως φιλοσοφική πρόκληση, είναι κατά κύριο λόγο έφηβοι.

Ο δημιουργός

Εμπνευστής αυτού του διεστραμμένου παιχνιδιού, είναι ο 21χρονος Ρώσος Philip Βudeikin, ο οποίος μάλιστα δεν δείχνει ίχνος ενοχής ή μετάνοιας για τις δεκάδες αυτοκτονίες που προκάλεσε, αντίθετα έχει αυτόκλητα αναλάβει τον ρόλο του «Σωτήρα» και φαίνεται πως επιχειρεί μια μορφή «κάθαρσης» σε πνευματικό επίπεδο.
Όταν ο Μπουντέικιν ρωτήθηκε αν όντως ώθησε τα νεαρά κορίτσια στην αυτοκτονία, έδωσε την αποστομωτική απάντηση: «Ναι. Πραγματικά το έκανα. Μην ανησυχείτε, θα καταλάβετε τα πάντα. Όλοι θα καταλάβουν. Πέθαναν ευτυχισμένες. Τους έδωσα αυτό που δεν είχαν στην πραγματική τους ζωή: ζεστασιά, κατανόηση, επαφή».
Ωστόσο, αρνήθηκε ότι στις ομάδες υπήρχαν 130 άτομα έτοιμα να αυτοκτονήσουν. Συγκεκριμένα είπε:«Μόνο 17 ήταν που αυτοκτόνησαν. Και 28 ακόμα που ήταν έτοιμα για αυτοκτονία. Είναι άνθρωποι-βιολογικά απόβλητα. Αυτοί που δεν αντιπροσωπεύουν καμία αξία στην κοινωνία. Που θα προκαλέσουν μόνο κακό στην κοινωνία. Εγώ καθάρισα την κοινωνία από τέτοια άτομα. Ξεκίνησε το 2013 όταν έφτιαξα την διαδικτυακή κοινότητα F57. Σκεφτόμουν την ιδέα 5 χρόνια. Ήταν απαραίτητο να διαχωρίσω τους νορμάλ ανθρώπους από τα βιολογικά σκουπίδια»
Ο Μπουντέικιν κρατείται στις περιβόητες φυλακές του Kresty στην Αγία Πετρούπολη έως τη δίκη του τον Νοέμβριο. Αντιμετωπίζει κατηγορίες υποκίνησης και ηθικής αυτουργίας σε αυτοκτονία. Στα 21 του χρόνια έχει καταφέρει να σοκάρει τον κόσμο με το αρρωστημένο ηλεκτρονικό παιχνίδι «Μπλε Φάλαινα», για το οποίο έχουν εκδώσει προειδοποίηση και οι ελληνικές αρχές.
Ωστόσο, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι, αν και είναι κρατούμενος, δεν υπάρχει κάποιος νόμος, που να εμποδίζει τον Μπουντέικιν, γνωστό και με το όνομα Φίλιπ Λις, από το να έχει αλληλογραφία με νεαρά κορίτσια. Έτσι, ο ίδιος γίνεται δέκτης δεκάδων επιστολών λατρείας. Ειδικός ερευνητής των ρωσικών αρχών, ο Αντόν Μπρέιντο, επιμένει ότι ο Μπουντέικιν γνώριζε πολύ καλά τι έπρεπε να κάνει για να έχει το αποτέλεσμα που επιθυμούσε. Δηλαδή, να οδηγήσει σε αυτοκτονία νεαρά κορίτσια.
Ξεκίνησε το 2013 και από τότε έχει εξελίξει τις τακτικές του και έχει διορθώσει τα λάθη του. Ο Μπουντέικιν αρχικά προσέγγιζε τα κορίτσια μέσω ομάδων στα social media και έπειτα χρησιμοποιούσε τρομακτικά βίντεο και εικόνες. Σκοπός του ήταν να προσεγγίσει όσο περισσότερα νεαρά άτομα μπορούσε και στη συνέχεια διάλεγε ποιους θα χειραγωγούσε ψυχολογικά. «Γνώριζε ότι από τους περίπου 20.000, που προσέγγισε σε πρώτη φάση, το κοινό του θα ήταν μόλις 20», λένε οι ειδικοί.
«Βιολογικά απόβλητα είναι ο όρος που χρησιμοποιούν οι “ομαδάρχες” του θανάτου όταν αναφέρονται στα παιδιά που ωθούν στην αυτοκτονία», εξήγησε ο Μπρέιντο.


Η διαδικασία επιλογής
Αρχικά δημιουργούσε μία ομάδα ατόμων και τους έβαζε να φέρνουν εις πέρας διάφορες «εργασίες». Όσα παιδιά το έβρισκαν βαρετό ή περίεργο δεν συνέχιζαν, καθώς θεωρούσαν ότι είναι αρκετά δυνατές προσωπικότητες για να χειραγωγηθούν. Σε όσα παιδιά έμεναν, τους ανέθετε νέες «εργασίες» όπως να κόψουν τις φλέβες τους, να ισορροπήσουν στη στέγη ενός σπιτιού, να σκοτώσουν ένα ζώο και να ανεβάσουν φωτογραφίες ή βίντεο, που να αποδεικνύουν τις πράξεις τους. Τα περισσότερα παιδιά εγκατέλειπαν σε αυτό το στάδιο.
Η μικρή εναπομείνασα ομάδα ήταν πανέτοιμη να ακολουθήσει τυφλά ό,τι και αν τους έλεγε ο μέντορας. Όσο περίεργο και αν ήταν αυτό. Αισθάνονταν τόσο ξεχωριστοί που τα είχαν καταφέρει και ανήκαν σε αυτή την κλειστή κάστα ατόμων, που θα έκαναν τα πάντα. Στα 15 παιδιά που έμειναν τους είπαν να διαγράψουν από τα social media όλες τις συνομιλίες τους. Και αυτά το έκαναν φυσικά. 
  
Τα θύματα
Δυστυχώς, μέχρι στιγμής είναι δεκάδες τα θύματα αυτού του αρρωστημένου παιχνιδιού ανά τον κόσμο. Βαριά τραυματισμένο 14χρονο αγόρι εισήχθη στην εντατική στο Σαν Χουάν της Αργεντινής. Στην πολιτεία του Σάο Πάολο, στην πρωτεύουσα, οι δύο εραστές Luis Fernando Hauy Kafrune και Kaena Novaes Maciel, ηλικίας 19 και 18 ετών, παρέμειναν στο Maksoud Plaza, ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην περιοχή της λεωφόρου Paulista και ώρες αργότερα ο Λουίς σκότωσε την Καένα με μια σφαίρα στο κεφάλι και αυτοκτόνησε. Οι αρχές συνδέουν αυτό το έγκλημα με τη Μπλε Φάλαινα.
Στην χιλιανή πόλη Antofagasta , μια μητέρα ανέφερε στην αστυνομία ότι η δωδεκάχρονη κόρη της είχε 15 χαρακιές στο χέρι της που σχημάτιζαν μια φάλαινα. Μετά από ερωτήσεις των αστυνομικών, ομολόγησε ότι έπαιζε αυτό το παιχνίδι ακολουθώντας τις οδηγίες ενός διαχειριστή.
Τον Φεβρουάριο, δύο έφηβες, η 15χρονη Γιούλια Κωνσταντίνοβα και η 16χρονη Βερόνικα Βόλκοβα έπεσαν από την κορυφή ενός κτιρίου 14 ορόφων στο Ιρκούτσκ της Σιβηρίας , αφού ολοκλήρωσαν 50 αποστολές που τους απέστειλαν. Πριν από τον θάνατο, η Γιούλια και η Βερόνικα άφησαν μηνύματα στις σελίδες τους στα κοινωνικά δίκτυα . Η Γιούλια δημοσίευσε τη φωτογραφία μιας μεγάλης μπλε φάλαινας και στη συνέχεια έγραψε "End". Η Βερόνικα συνήθιζε να γράφει πράγματα όπως "Νιώθεις ότι είσαι άχρηστος;" και "Είμαι απλά ένα φάντασμα". Την ημέρα του θανάτου της έγραψε: "Η αίσθηση έχει χαθεί ... Τέλος".
Θύματα εμφανίστηκαν και στην Ελλάδα πριν από λίγο καιρό, συγκεκριμένα 15χρονη μαθήτρια από την Κατερίνη, η οποία έφερε τραύματα από ξυράφι στα πόδια της και είχε καταναλώσει υπνωτικά χάπια, ακολουθώντας τις οδηγίες που έλαβε μέσω facebook. Νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης και οι γονείς της έχουν καταγγείλει το συμβάν στην ΕΛ.ΑΣ..
Όπως πολλά νέα κορίτσια, περνούσε πολύ χρόνο στα social media. Είδε ένα link για να κλικάρει σε μία τρομακτική εικόνα, μετά μία άλλη και τελικά έφτασε σε μία από τις ομάδες που προωθούσαν τους φιναλίστ στην αυτοκτονία, που είχε οργανώσει ο Μπουντέικιν. Υπήρχαν χιλιάδες τέτοια ανεξάρτητα γκρουπ. Το κορίτσι δέχτηκε μία πρόσκληση να συμμετάσχει σε ένα από αυτά. Το παιχνίδι περιλάμβανε νυχτερινές συνομιλίες, όπου έπρεπε να είναι ξύπνια στις 04.20 κάθε βράδυ, για πολλά βράδια, εξαντλώντας τον οργανισμό της και μειώνοντας στην  ουσία την ικανότητά της να λαμβάνει αποφάσεις με καθαρή σκέψη. Αιματηρές εικόνες και βίντεο με πτώματα, συνοδευόμενες από μουσική, στοίχειωναν τις σκέψεις των παιδιών με κραυγές και κλάματα βασανισμένων πιτσιρικιών.
«Όταν τα έβλεπες αυτά απλά ήθελες κάτι να καταστρέψεις, να προκαλέσεις σωματική βλάβη σε κάποιον. Σε εσένα τον ίδιο». Όταν έφτασε στο σημείο να εγκαταλείψει, ο Φίλιπ της πρότεινε εναλλακτική. «Δε χρειάζεται να πηδήξεις από κάποια σκεπή ή να πέσεις σε ράγες τρένου. Μπορείς απλά να πάρεις χάπια» της είπε. Η κοπέλα πλέον αναρρώνει από τα ψυχολογικά τραύματα, που της προκάλεσε η αρρωστημένη αυτή εμπειρία.
Τελευταίο κρούσμα παρατηρήθηκε στο Κιλκίς, όπου 14χρονος μαθητής δέχτηκε πρόσκληση να συμμετάσχει στο παιχνίδι μέσω facebook, και όταν ρώτησε ποιος είναι ο αποστολέας, ο άγνωστος εξαφανίστηκε και τον μπλόκαρε! Ο μαθητής μιλώντας την Δευτέρα 22-05-17 στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, ανέφερε ότι ο άγνωστος έγραφε στα ελληνικά αλλά με λατινικούς χαρακτήρες. Ταυτόχρονα ενημερώθηκε και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία πλέον ερευνά την υπόθεση.

Το συμπέρασμα των ειδικών, που εξέτασαν το φαινόμενο και τοποθετήθηκαν πάνω στο θέμα, ήταν σχεδόν ομόφωνο. Ο δράστης προσεγγίζει ανηλίκους και κυρίως εφήβους, επειδή σε αυτήν την ηλικία τα παιδιά βρίσκονται σε μία διαρκή αναζήτηση αποδοχής. Νιώθουν την ανάγκη να ανήκουν κάπου, καθώς αυτό τους κάνει να αισθάνονται ξεχωριστοί. Είναι ίσως η μόνη ηλικία στην οποία θα επιχειρούσε κανείς τόσο παρακινδυνευμένες πράξεις, αφού ακόμα δεν έχει εκτιμήσει την αξία της ζωής. Ενδοοικογενειακά προβλήματα ή περιθωριοποίηση στο σχολικό περιβάλλον, πυροδοτούν τέτοιες ριψοκίνδυνες συμπεριφορές. Είναι λοιπόν κρίσιμη η γονεϊκή στήριξη και αγάπη, ώστε να μην αποζητά το παιδί την προσοχή και την αποδοχή άλλων ανθρώπων, των οποίων οι προθέσεις είναι άγνωστες.