Ο ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΓΚΟΛΙΔΑΚΗΣ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΗΝ 76Η ΕΠ.ΑΠ.ΚΟΡΥΤΣΑΣ


Από τις εκδηλώσεις της ιστορικής "Ηπειρωτικής Εστίας " για τον εορτασμό της -τρίτης για τον 20ο Αιώνα -απελευθέρωσης της Κορυτσάς το 1940,αμέσως μετά την δοξολογία που προηγήθηκε στον ιερό ναό της Παναγούδας.
Μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την ήττα του Άξονα, η Ελληνική Κυβέρνηση ζήτησε στη Διεθνή Διάσκεψη Ειρήνης των 21 Εθνών στο Παρίσι (30/08/1946) την ένωση της Βορείου Ηπείρου με την Ελλάδα. Το ζήτημα παραπέμφθηκε - ύστερα από αντιδράσεις του Σοβιετικού Υπουργού Εξωτερικών Μολότωφ και άλλων κομμουνιστικών κρατών - στο Συμβούλιο Υπουργών των Εξωτερικών των Μεγάλων Δυνάμεων (Γαλλία, ΗΠΑ, Μεγ.Βρετανία, Ρωσία) που έγινε στη Νέα Υόρκη (4 Νοεμβρίου έως 12 Δεκεμβρίου 1946),. Το Συμβούλιο ανέβαλε τη λήψη αποφάσεων ως προς το Βορειοηπειρωτικό για μετά την υπογραφή της Συνθήκης Ειρήνης με την Αυστρία και τη Γερμανία. Η συνθήκη ειρήνης με την Αυστρία υπογράφηκε στις 15 Μαΐου 1955 στην Βιέννη. Με την Γερμανία στις 12 Σεπτεμβρίου 1990 στην Μόσχα.
Σήμερα στην Αλβανία, υφίστανται νομοθεσίες για την διατήρηση και την προστασία της ελληνικής μειονότητας της Β. Ηπείρου (που ανάλογα την πηγή κυμαίνεται από 35.000 ως 300.000 άτομα), αλλά φαίνεται και απο προςφατα Γεγονότα πως ΔΕΝ τηρούνται. Ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής εθνικής μειονότητας της Β. Ηπείρου ζει και εργάζεται αρμονικά στην Ελλάδα (περίπου 250.000 άτομα).
Το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα ΕΚΚΡΕΜΕΙ και περιμένει τή λύση του.