30η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ-ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΥΕΡΓΕΤΩΝ


Σύμφωνα με το Π.Δ.1/2007  η 30η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ημέρα Μνήμης των εθνικών μας ευεργετών (ΦΕΚ 1Α΄/2-1-2007). Στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε η Περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας την Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης εκπροσώπησε η ΓΓ και ευεργέτις της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης κα Αθηνά Τοτοκώτση .
Σήμερα το πρωί στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας στη Θεσσαλονίκη προεξάρχοντος του π. Στεφάνου Τόλιου και εψάλησαν η δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των εθνικών ευεργετών και των ενδόξως πεσόντων υπέρ πίστεως και πατρίδος.
Στη σύντομη αναφορά του στην ημέρα μνήμης ο π. Στέφανος μάς εξιστόρησε πως ο Παπαφλέσσας- ο Αρχιμανδρίτης Γρηγόριος Δίκαιος- έκοψε ένα κομμάτι από την εσωτερική πλευρά του ράσου του που ήταν γαλάζιο και αφού έσκισε το πουκάμισο του σε τέσσερις λωρίδες σχημάτισε έναν σταυρό τον οποίο τοποθέτησε πάνω στο ράσο δημιουργώντας κατ' αυτό τον τρόπο την πρώτη ελληνική σημαία.

Αμέσως μετά η Αντιπεριφερειάρχης κα Βούλα Πατουλίδου στον λόγο που εκφώνησε λόγω της επετείου, μετά την αναφορά της στους εθνικούς ευεργέτες που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε ,μνημόνευσε και την ευεργεσία τόσο του Λεωνίδα και των τριακοσίων όσο και των σύγχρονων ευεργετών όπως το ίδρυμα Νιάρχου . Με λόγο λιτό και απλό άρα κατανοητό κατάφερε να αποσπάσει την προσοχή των μαθητών και μαθητριών του 2ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης που είχαν κατακλύσει τον Ναό .
Η παρουσία της μαθητιώσσας νεολαίας , το μελίσσι , η ελπίδα της Ελλάδας , όπως τους αποκάλεσε , με την τιμητική αντιπροσωπεία που έφερε την ελληνική σημαία και την διακριτική παρουσία του διδακτικού προσωπικού ήταν μια αξιέπαινη πρωτοβουλία της κας Πατουλίδου που καλό θα ήταν να τηρηθεί σε όλες τις επετείους που εορτάζονται επισήμως από την ελληνική πολιτεία για να δώσουμε μνήμες στα παιδιά που σ΄ αυτή την ηλικία αμφισβητούν τα πάντα .
Η εκκλησία δονίστηκε από το χειροκρότημα των παιδιών στο βλέμμα των οποίων διέκρινες τον θαυμασμό και τον σεβασμό προς την αθλήτρια Πατουλίδου , την πρώτη γυναίκα χρυσή ολυμπιονίκη στην Ελλάδα . Κατ' εμέ το πρότυπο της Πατουλίδου την κατατάσσει στο πάνθεον των σύγχρονων ευεργετών του ελληνικού έθνους γιατί ευεργέτης δεν είναι μόνο αυτός που χάρισε χρήματα και περιμένουμε να πεθάνει για να τον τιμήσουμε, είναι όποιος καταβάλει προσπάθειες , αυτοστρατεύεται σε ένα σκοπό , σε μια ιδέα, και καταθέτει την ζωή του στην υπηρεσία του συνόλου για το κοινό καλό.
Στο μνημείο των εθνικών ευεργετών στη ΔΕΘ οι εκπρόσωποι των Αρχών της πόλης κατέθεσαν δάφνινα στεφάνια και άγημα των ενόπλων δυνάμεων απέδωσε τις οφειλόμενες τιμές.
Στο μνημείο των εθνικών ευεργετών στη ΔΕΘ
κ. Ιωάννης Βεργίνης Επίτιμος Πρόξενος
του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου ,
κα Βούλα Πατουλίδου Αντιπεριφερειάρχης
Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης,
κα Αθηνά Τοτοκώτση Γενική Γραμματέας
Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης

                        
Το μνημείο βρίσκεται  στους χώρους της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, μπροστά από το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Πρόκειται για το έργο «Κυπαρίττινος» του καθηγητή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Αριστοτελείου  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Γιώργου Τσακίρη, και επιλέχθηκε στο πλαίσιο σχετικού καλλιτεχνικού διαγωνισμού που προηγήθηκε.
Για τη δημιουργία του μνημείου συνεργάστηκαν, επίσης,
ο αρχιτέκτονας Στέργιος Τσιούμας, ο ζωγράφος Φώτης Μανδατζής και η πολιτικός μηχανικός Χρύσα Νενέ.
Το έργο αποτελείται από μία πυραμιδοειδή γυάλινη κατασκευή, τετραγωνικής βάσης, στην κορυφή της οποίας φύεται ένα κυπαρίσσι.
Το συνολικό ύψος της κατασκευής φθάνει στα 6,75μ.Σύμφωνα με τους εμπνευστές του μνημείου «Πρόκειται για μία οργανική σύνθεση δομικών και φυσικών στοιχείων, με ισχυρό συμβολικό φορτίο».
Πρωτότυπο στοιχείο της σύνθεσης αποτελεί η καλυμμένη από υαλοπίνακες τάφρος που περιτρέχει τη βάση της κατασκευής.
Μέσα σε αυτή είναι τοποθετημένα σακίδια γεμάτα με χώμα που συγκεντρώθηκε από χωριά και πόλεις της ελληνικής επικράτειας καθώς και από χώρες του εξωτερικού, στις οποίες έζησαν και μεγαλούργησαν Εθνικοί Ευεργέτες.
Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έγιναν την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009, ημέρα  μνήμης των Εθνικών Ευεργετών, στις 11πμ.


Πόσοι Θεσσαλονικείς και πόσοι επισκέπτες της ΔΕΘ γνωρίζουν την ύπαρξη αυτού του μνημείου;
Ίσως η τοποθέτηση των ιστού με την Ελληνική σημαία ''τραβήξει το μάτι '' του περιπατητή ή του διερχόμενου από την πύλη της ΔΕΘ απέναντι από την ΧΑΝΘ.