ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ-Νο 46-ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2008 (ΕΤΟΣ 13ο)





Έκδοση                                       Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης
Γραφεία : Στρ.Καλλάρη 2- 546 22 Θεσσαλονίκη - τηλ & φαξ 2310 - 277- 185
Έτος 13ο – Αρ. Φύλλου 46 –     Οκτώβριος 2008 - Διανέμεται δωρεάν

Πως θα υπερασπίσουμε τους νεκρούς μας

Του κου Βασίλη Γκέλη
Ταμία της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης   
& Προέδρου του Συλλόγου Φιλίας Θεσσαλονίκης – Κορυτσάς
Βρίσκονται παντού.
Στη Τρεμπεσίνα και το Πόγραδετς, στο 731 και στη Κλεισούρα, στα υψώματα του Μπούμπεσι και στην πεδιάδα του Βούρκου, στο Μάλι Σπάτ και την Κορυτσά.
Ενταφιασμένοι όπως-όπως κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων , χαμένοι στο χιόνι.
Βρίσκονται παντού.
Θαμμένοι στις όχθες των ποταμών, δίπλα στη μεγάλη ελιά, στις κορυφές των βουνών, δεξιά του δρόμου, δίπλα στο ρέμα.
Πενήντα έξι χρόνια πέρασαν και τα οστά των Ελλήνων στρατιωτών που έπεσαν μαχόμενοι για την Απελευθέρωση της Κορυ-τσάς, κατά τον Ελληνο-ϊταλικό πόλεμο , δεν βρήκαν ακόμα την λύτρωση.
Οι ψυχές των νεκρών αιωρούνται. Η ανάπαυση δεν έχει έρθει ακόμα.
Έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, τα παλικάρια της Ελλάδας ,που με βαθιά τη συναίσθηση της αξιοπρέ-πειας, του χρέους και της μεγάλης ευθύνης ένιωσαν ο καθένας ξεχωριστά για τον εαυτό του σαν να αντι-προσώπευε εκείνη την ώρα όλο το σύνολο, όλο το έθνος.
Θα ήταν ουτοπία αν πιστεύαμε ότι μετά από τόσα χρόνια θα μπορούσαμε να βρούμε , να συλλέξουμε τα μέλη των ηρώων , για να αποδοθούν οι τιμές που αρμόζουν στους νεκρούς.
Μπορούμε όμως να τιμήσουμε την θυσία τους και να έχουμε ένα τόπο για να κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ, προσκυνώντας και υπο-κλινόμενοι στην προσφορά τους, χτίζοντας ένα κενοτάφιο στην Κορυτσά.
Για να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς στη γειτονική χώρα και όταν γιορτάζουμε την επέτειο του ΌΧΙ, να έχουμε τη δυνατότητα να καταθέσουμε ένα δάφνινο στεφάνι , να ανάψουμε ένα κερί , να ψάλουμε την επιμνημόσυνο δέηση.
Είναι ανάγκη να το καταλάβουν οι Ηπειρώτες  όπου γης , ότι αυτό ο έργο είναι υποχρέωση τους , είναι η βαριά κληρονομιά που βαραίνει τους ώμους τους, πρέπει αυτοί να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας και να συνδράμουν με κάθε πρόσφορο μέσον την Ηπειρωτική Εστία Θεσ-σαλονίκης που έχει ξεκινήσει τις προσπάθειες αλλά εν αναμονή σταθεροποίησης των Ελληνοαλβανικών σχέσεων αναβάλει την υλοποίηση του έργου εδώ και τρία χρόνια.
Τα αδέλφια Μαίρη και Βασίλης Κόντης ,από παλιά οικογένεια Κορυτσαίων, μέλη της Η.Ε.Θ. , έχουν ήδη θέσει στη διάθεση της Ηπειρωτικής Εστίας , ένα οικόπεδο τους στην περιοχή της Κορυτσάς.
Χρειάζεται να συσταθεί μια δυναμική επιτροπή που θα καταφέρει να υπερπηδήσει τα εμπόδια που θα παρουσιαστούν, όσο η ιδέα θα φθάνει προς την υλοποίηση της.
Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας , και λίγα χρόνια πριν τον 21ο αιώνα να συνεχίσουμε να τηρούμε τις παραδόσεις , τα ήθη και τα έθιμα μας.
Ας γράψουμε με χρυσά γράμματα τα ονόματα  των ανδρών του 1940 όσο ακόμα βρίσκονται οι συγγενείς τους εν ζωή.
Ας διατηρήσουμε την ιερή παρακαταθήκη του 1940 που μας αναβαπτίζει στο πνεύμα της μεγάλης θυσίας του Ελληνισμού και ας τη μεταβιβάσουμε στις γενεές των γενεών που έρχονται. Είναι ηθικό, πατριωτικό, εθνικό, ανθρώπινο χρέος.
Χ ρ έ ο ς τ ι μ ή ς .
Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στο ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ αρ.4 Οκτώβριος- Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1996.
12 χρόνια μετά, και εξακολουθεί να είναι επίκαιρο, που δυστυχώς σημαίνει ότι η Αλβανική πλευρά δεν έχει αξιολογήσει τη συμβολή της Ελλάδας στον αντιφασιστικό αγώνα 1940-1941 και βλέπει την ιστορία από την δική της στρεβλή οπτική γωνία.  Απειρωτάν

========================================================================
AΠΕΙΡΩΤΑΝ Νο 46 – Οκτώβριος 2008
2η σελίδα 
Το ετήσιο μνημόσυνο των Ηπειρωτών-
Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008
Από το 2001 , μετά από εισήγηση των Γκέλη-Τοτοκώτση , μέχρι σήμερα , την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου τα Διοικητικά Συμβούλια της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης τελούν το μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Ηπειρωτών , οικείων και συγγενών αυτών.
Στον Ιερό Ναό της Νέας Παναγίας κάθε χρόνο ο πατέρας Χαράλαμπος Μανώλης και ο  πατέρας Μιχαήλ Μακρίδης , μνημονεύουν τα ονόματα των συμπατριωτών μας από την ίδρυση της Εστίας , ξεκινώντας από τον ιδρυτή της Περικλή Βιζουκίδη και φτάνοντας στο σήμερα.
Τα τελευταία χρόνια ως Διοίκηση της Ηπειρωτικής Εστίας ξεπροβοδούμε πολλούς συμπατριώτες και σε κάθε αναχωρητή για την αιώνια ζωή , ευχόμαστε να έχει καλό παράδεισο , να βρει εκεί τους αγαπημένους και τις αγαπημένες του και να στήσουν έναν ηπειρωτικό χορό ‘’κέντημα’’ με ύφος και ήθος , αρχοντιά και υπερηφάνεια. Γι αυτό και τα μοιρολόγια της Ηπείρου είναι συνταρακτικά , γιατί και η ζωή και ο θάνατος των Ηπειρωτών  όπου και αν γεννηθούν και πεθάνουν έχει χαρακτηριστικά που δύσκολα συναντάς σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Εμείς ως συμπατριώτες στην κοινή προσευχή μας κάθε χρόνο θα ευχόμαστε οι ψυχές των αγαπημένων μας να είναι γαλήνιες και να μας οδηγούν σε δρόμους προσφοράς και δημιουργίας .
Όσο τούς θυμόμαστε , τόσο θα τους αισθανόμαστε κοντά μας Άγγελους και προστάτες . Όταν τους ξεχάσουμε , τότε θα έχουν πεθάνει αληθινά.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι εκπρόσωποι:του ΛΑΟΣ ο πολιτευτής κ. Ακριβόπουλος ,του Νομάρχη Θεσ/νίκης κ. Αδαμίδης (συμπατριώτης –Νομαρχιακός Σύμβουλος εντεταλμένος σε θέματα υγείας), του Δημάρχου Θεσ/νίκης κα Με'ι'μαρίδου (συμπατριώτισσα, Αντι-δήμαρχος Παιδείας ) κ. Ασπασίδης (Δημοτικός Σύμβουλος) , ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Θεσ/νίκης κ.Αρβανιτίδης, οι οποίοι συνεχάρησαν την ΗΕΘ για την πρωτοβουλία να τιμά μνήμες και ευχήθηκαν να την μιμηθούν και άλλα εθνικοτοπικά σωματεία της χώρας.
Ευχαρίστησαν για την πρόσκληση που τους αποστείλαμε, αλλά λόγω υποχρεώσεων τους εκτός Θεσσαλονίκης δεν ήταν κοντά μας : οι κ.κ. Γ.Ιωαννίδης - βουλευτής Θεσσαλονίκης και Υφυπουργός Αθλητισμού, Κ.Τασούλας –
βουλευτής Ιωαννίνων και Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας,Σ. Καλογιάννης- βουλευτής Ιωαννίνων και Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Μ.Παντούλας – βουλευτής Ιωαννίνων, Α.Φούσας- τέως υπουργός, Κ. Παπασιώζος – βουλευτής Άρτας, Δ.Τσιρώνης – βουλευτής Άρτας.

ΥΣΤΑΤΟ ΧΑΙΡΕ  ΣΤΟ ΝΙΚΟ ΤΕΝΤΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης, ως εκπρόσωπος της Ηπειρωτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης με βαθιά θλίψη απευθύνει σήμερα τον ύστατο χαιρετισμό στον αλησμόνητο Νίκο Τέντα, τον ευπατρίδη διανοούμενο, τον φλογερό πατριώτη ,που αγάπησε, υπηρέτησε και προώθησε την Ηπειρωτική Ιδέα , και εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην ακούραστη σύζυγο και συνοδοιπόρο του στη ζωή κυρία Ρένα Τέντα, στα παιδιά του , τα εγγόνια του και τους λοιπούς συγγενείς
Ο Νίκος Τέντας υπηρέτησε την Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης , ανιδιοτελώς ως εθελοντής στη διοργάνωση πολιτιστικών, λογοτεχνικών, εθνικών, φιλανθρωπικών, εκδηλώσεων και ως μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου διετέλεσε Έφορος Μελετών και
υπεύθυνος σύνταξης του περιοδικού ΗΠΕΙΡΟΣ.
Ο Νίκος Τέντας εγκαταλείποντας τον φυσικό του βίο, εισήλθε στο Πάνθεον των μεγάλων ανδρών της λεβεντογέννας Ηπείρου, γιατί με το έργο του , προσέφερε στην ιδέα του Ηπειρωτισμού – Εθελοντισμού που αποτελεί την ταυτότητα της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης στα 68 χρόνια της συνεχούς λειτουργίας της , δικαίωσε την ρήση η Εύανδρος Ήπειρος και άφησε πίσω του παρακαταθήκη στις επερχόμενες γενεές την αγωνιστικότητα του, το πνεύμα της αισιοδοξίας , την δημιουργικότητα , την φιλαλληλία του, την εθελοντική προσφορά του για την προβολή των ηπειρωτικών θεμάτων και την επίλυση προβλημάτων της Ηπείρου αλλά και της Θεσσαλονίκης .
Αισθανόμαστε γαλήνη, γιατί αναχώρησε για την γειτονιά των Αγγέλων , με την αγάπη και την φροντίδα των δικών του ανθρώπων.
Έφυγε από την αγκαλιά τους , για να πάει να συναντήσει τους αγαπημένους του που επί σειρά ετών τίμησε την μνήμη τους.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης στην έκτακτη συνεδρίαση της 20ης Οκτωβρίου 2008αποφάσισε :
  1. Να εκφράσει τα συλλυπητήρια του προς την οικογένεια.
  2. Να παρακολουθήσει την εξόδιο ακολουθία
  3. Να εκφωνηθεί ύστατος χαιρετισμός
  4. Να μνημονευθεί για την προσφορά του στην Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης στο ετήσιο μνημόσυνο των Ηπειρωτών που τελεί η Ηπειρωτική Εστία στις αρχές Οκτωβρίου.
Οι Ηπειρώτες και οι Ηπειρώτισσες της Θεσσαλονίκης δέονται του Υψίστου την ψυχή του μεταστάντος να κατατάξει μεταξύ των Δικαίων και στους οικείους του να χαρίζει υγεία και μακροημέρευση.
Αιωνία του η μνήμη

Οικονομικές Ενισχύσεις

Οι κυρίες Ιωάννα Βακάλη και Ταρσίτσα Λάππα , προσέφεραν εις μνήμην αλησμόνητων οικείων και συγγενών τους , χρηματικά ποσά υπέρ σκοπών Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης.
Το Δ.Σ. ευχαριστεί.

Δωρεά κου Μενελάου Τόντη
Ο κύριος Μενέλαος Τόντης Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Φουρκιωτών Θεσσαλονίκης και μέλος της ΗΕΘ, μας εξέπληξε ευχάριστα άλλη μια φορά με την δωρεά του, ενός αντιγράφου της στολής περιοχής Ζίτσας ( φόρεμα, ποδιά, σεγκούνι, μαντήλα , ζώνη με πόρπη ).
Το ΔΣ της ΗΕΘ εκφράζει τις θερμές και ειλικρινείς ευχαριστίες του προς τον δωρητή γιατί με την πατριωτική χειρονομία του συνέβαλε στην προσπάθεια της ΗΕΘ να εμπλουτίσει το βεστιάριο των ηπειρωτικών ενδυμασιών με στολές από όλες τις περιοχές της Ηπείρου.

AΠΕΙΡΩΤΑΝ Νο 46 – Οκτώβριος 2008 - 3η  σελίδα
                   Πρόβες Χορευτικών συγκροτημάτων
Την Δευτέρα 6 Οκτωβρίου2008 ξεκίνησαν τα μαθήματα ηπειρωτικού χορού, που παραδίδονται δωρεάνστην αίθουσα της ΗΕΘ επί της παραλιακής λεωφόρου από τις 7.15΄ έως τις 8.00΄ μ.μ. το παιδικό συγκρότημα και από τις 8.15΄ μέχρι τις 9.00΄μ.μ. η ομάδα των μεγάλων . Υπεύθυνοι : κα Αθηνά Τοτοκώτση και κ. Βασίλης Γκέλης .
             Εορτασμός  Ημέρας Μακεδονικού Αγώνα
Η ΗΕΘ συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις τιμής της Ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης , την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2008 κατέθεσε δια χειρός του προέδρου της κ.Β.Καυκιά δάφνινο στεφάνι στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού.

Μακεδονικός Αγώνας 1904-1908 - Λεύκωμα

Η Νομαρχία Θεσσαλονίκης –Κέντρο Πολιτισμού, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την λήξη της ένοπλης φάσης του Μακεδονικού Αγώνα εξέδωσε επετειακό λεύκωμα. Η έκδοση, που επιμελήθηκε ο κ. Βασίλειος Νικόλτσιος, χαρακτηρίζεται από καλαισθησία, πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, έγχρωμο και ασπρόμαυρο , ιστορικά κείμενα στα ελληνικά και αγγλικά.
Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ.Π.Ψωμιάδης γνωρίζοντας την ευαισθησία των Ηπειρωτών στο Μακεδονικό Ζήτημα και για εθνικούς λόγους αλλά και γιατί ο Μακεδονομάχος –Μίκης Ζέζας-Παύλος Μελάς κατάγεται από τον Παρακάλαμο Ιωαννίνων , ανταποκρινόμενος θετικά στο αίτημα του ΔΣ της ΗΕΘ , κατόπιν συνεννοήσεως του συνεργάτη του συμπατριώτη μας κ. Μαϊδάτση με την Γραμματεία της ΗΕΘ, απέστειλε αντίτυπα της έκδοσης προκειμένου να διανεμηθούν στα μέλη των χορευτικών συγκροτημάτων της .

ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ – ΚΩΔΙΚΟΣ 4589
Ιδιοκτήτης – Εκδότης
Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης
Υπεύθυνη Σύνταξης
Αθηνά Μ.Τοτοκώτση
Εκτύπωση στον Η/Υ της ΗΕΘ


Υποδοχή Προέδρου Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κάρολου Παπούλια

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης ήταν παρούσα στην τελετή υποδοχής του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ.Κάρολου Παπούλια στο Αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.
Το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008 στις 13.30΄ ακριβώς , αφίχθη στη Θεσσαλονίκη ο συμπατριώτης Πρόεδρος, τον οποίο υποδέχθηκε με μια αγκαλιά λουλούδια η Γεν. Γραμματέας κα Αθηνά Τοτοκώτση, εκ μέρους της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης που εκπροσωπεί την Ηπειρωτική Κοινότητα της Θεσσαλονίκης , φορώντας παραδοσιακή ηπειρωτική ενδυμασία , τιμή στον κο Πρόεδρο που τίμησε την Ήπειρο όσο κανένας άλλος προκάτοχος του. Ο πρόεδρος της ΗΕΘ κ. Β. Καυκιάς καλωσόρισε τον κ. Παπούλια στη πόλη .
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο κ. Παπούλιας δεν έκρυψε τη συγκίνηση και τη χαρά του όταν αντίκρυσε τα χρώματα της ιδιαίτερης πατρίδας του .

Εκδηλώσεις Νοεμβρίου
Η μηνιαία συνάντηση των μελών της ΗΕΘ ( Κυριακάτικος καφές ) θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα της επί της παραλιακής λεωφόρου στις 2/11/2008 από τις 10.30 ΄π.μ. έως τις 12.30΄μ.μ.
68η Επέτειος Απελευθέρωσης Κορυτσάς κατά το Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940
Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2008
Πρόγραμμα εκδηλώσεων
Ώρα 10.00 π.μ. – Δοξολογία 
 στον Ιερό Ναό Νέας Παναγίας (Διαγώνιος)

Ώρα 10.15΄π.μ. - Κατάθεση στεφάνων       στο Άγαλμα της Ηπειρώτισσας του 1940
( Π.Μελά και Δημ. Γούναρη )

Ώρα 11.00 ΄π.μ. – ομιλία
αίθουσα εκδηλώσεων Ηπειρωτικής Εστίας
( Στρ.Καλλάρη 2- Παραλία)
Ομιλητής : ο κ. Χάρης Τσιρκινίδης
Συγγραφέας – Ιστορικός


Δάφνες στις Ηπειρώτισσες
Την Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2008 μαθητές και μαθήτριες του 43ου Δημοτικού Σχολείου και του 31ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης σε ένδειξη ευγνωμοσύνης δαφνοστεφάνωσαν τα αγάλματα : της Ηπειρώτισσας του 1940στη συμβολή των οδών Π.Μελά & Δημ. Γούναρη (ανηγέρθη υπό της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης το 1990) και τηςΜάνας του Στρατιώτη - Καλλιόπης Λύκαστην Λεωφόρο Στρατού (ανηγέρθη υπό της Λέσχης Καταδρομέων και Φίλων των Λ.Ο.Κ. ‘’Ο Πράσινος Μπερές’’ το 2000 ).

Παρέλαση 28ης Οκτωβρίου

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης ευχαριστεί θερμά τις οικογένειες των μελών του τμήματος που εκπροσώπησε την Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης και κατ΄ επέκταση την Ήπειρο στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 2008 , ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κου Κάρολου Παπούλια στην παραλιακή Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου .
Γαλούχησαν τα παιδιά τους με αρχές και αξίες και υψηλό πατριωτικό φρόνημα με αποτέλεσμα να συμμετάσχουν με ενθουσιασμό και να παρελάσουν με ευπρέπεια, υπερηφάνεια και σεβασμό τιμώντας την Εθνική Επέτειο. Για την ιστορία μνημονεύουμε τα ονόματα τους κατ΄ αλφαβητική σειρά :

Βασάκος Σταύρος ,
Δαβίλα Εβελίνα,
Δαβίλας Δημήτρης,
Δριγκάκη Νικολέτα ,
Κρήτα Χρυσούλα-Αγγελική ,
( εγγονή του Γαβριήλ και της
κας Χρυσούλας Μιχαήλ )
Τατάκη Ελένη,
Φαρμάκη Ελένη,
Φέστα Βασιλική,
( εγγονή του Κωνσταντίνου και της κας Ζωής Δανιηλίδου)
Χρήστου Μαρία,
( εγγονή του Παναγιώτη και της κας Μαρίας Χρήστου )
Το λάβαρο έφερε
η Βασάκου Αιμιλία
και την Ελληνική σημαία
η Τοτοκώτση Αθηνά.
Συνοδός :Μιχαήλ-Κρήτα Γιόλα.
Συντονιστής :Γκέλης Βασίλης.
=============================
AΠΕΙΡΩΤΑΝ Νο 46 – Οκτώβριος 2008 -                                                            4η  σελίδα

         Παρουσίαση λευκώματος Μιχάλη Αράπογλου               “ Ήπειρος “
Πέμπτη 30 /10/2008 & ώρα 20.00
– αίθουσα βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ – εκδόσεις Μίλητος
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης , ως εκπρόσωπος της ηπειρωτικής κοινότητας Θεσσαλονίκης καλωσορίζει στην πόλη τον κ.Μιχάλη Αράπογλου, η γνωριμία με τον οποίο είχε γίνει μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του « Τα ποτάμια της Ηπείρου» που μας δώρησε « εις ανάμνησιν αγαθή » το 2005 ο βουλευτής Ιωαννίνων κ. Μιχάλης Παντούλας.
Ο αναγνώστης ξεφυλλίζοντας κατ΄αρχήν το νέο πόνημα , το λεύκωμα « Ήπειρος» αντιλαμβάνεται την ευαισθησία του κ. Αράπογλου με την πρώτη ματιά. Στη συνέχεια εκπλήσσεται ευχάριστα, γιατί στις 321 σελίδες του δεν φιλοξενεί μόνο έγχρωμες φωτογραφίες αλλά και την ιστορική διαδρομή της Ηπείρου από την Αρχαιότητα μέχρι σήμερα ξεκινώντας από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και καταλήγοντας στον ομφαλό της γης – τη Δωδώνη .
Ως συγγραφέας των κειμένων ο κ. Αράπογλου με προσεγμένες εκφράσεις οριοθετεί τον γεωγραφικό χώρο της Ηπείρου και εκτός των άλλων παραθέτει πληροφορίες για την υδατογραφία της Ηπείρου, το κλίμα , την χλωρίδα και την πανίδα .
Ο κ.Αράπογλου έφερε αισίως εις πέρας μια άκρως δύσκολη αποστολή . Κατάφερε να παρουσιάσει περιεκτικά και ουσιαστικά την ιστορική και πολιτιστική πορεία της Ηπείρου σε ενότητες , με φωτογραφίες , λεζάντες και κείμενα , χωρίς να κουράζει , γιατί είναι κατόρθωμα αν και γνωρίζεις πολλά να τα μεταδίδεις στους άλλους με γλαφυρότητα και απλό , κατανοητό και απομνημονεύσιμο τρόπο.
Αιχμαλωτίζουν το βλέμμα οι αεροφωτογραφίες , καταγράφονται ήθη και έθιμα , το χθες και το σήμερα , η πολυπολιτισμικότητα της περιοχής , οι λεπτομέρειες στις εκκλησίες , μοναστήρια, αγιογραφίες, καμπαναριά, οικίες , ξυλόγλυπτες οροφές, τοιχογραφίες, οδούς , σοκάκια , μαγαζιά, επαγγέλματα, λουλούδια , ζώα , πουλιά, αρχαιολογικούς χώρους , γιορτές, χορούς και πανηγύρια.
Τα τρίπτυχα που ξεδιπλώνονται ανάμεσα στις σελίδες 108-109, 228-229,276-277 κουρνιάζουν στη σκέψη μας σαν παιδιά. Οι φωτογραφήσεις όλες τις εποχές του χρόνου , καθ’ όλη την διάρκεια του εικοσιτετραώρου, από οπτικές γωνίες που ανακαλύπτει το μάτι των επτά παθιασμένων φωτογράφων: Μιχάλη Αράπογλου, Γιάννη Γιαννέλου, Βαγγέλη Δελέγκου, Σπύρου Μαντά , Πηνελόπη Ματσούκα, Κώστα Μητσάκη,  Νίκου Πέτρου οι οποίοι εκθέτουν το αποτέλεσμα της εργασίας τους .                              « Αιχμαλώτισαν » στο φιλμ και τώρα στις πολυτελείς σελίδες του λευκώματος, την Ήπειρο, που κανένας από τους τουρίστες, επισκέπτες, κατοίκους, περιηγητές δεν έχει το ακριβό προνόμιο να απολαύσει καθ΄ολοκληρία. Αποσπασματικά γνωρίζουμε οι περισσότεροι από εμάς την Ήπειρο.
Μέσα από τις σελίδες του λευκώματος « Ήπειρος » των εκδόσεων Μίλητος , που δημοσιεύουν και φωτογραφικό υλικό από το Αρχείο τους , ταξιδεύουμε . Ειδικά τούτη την δύσκολη από οικονομικής άποψης εποχή για εξορμήσεις , αποτελεί επένδυση η αγορά της πολυτελούς έκδοσης που παρουσιάζουμε απόψε, γιατί κοστίζει λιγότερο από μία διανυκτέρευση στα πολυδιαφημισμένα καταλύματα της Ηπείρου και εν όψει των εορτών είναι καλή επιλογή ως δώρο σε άτομα κάθε ηλικίας , Ηπειρώτες και μη .
Το λεύκωμα αποτελεί επένδυση στη γνώση που οφείλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας, και η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης που υπηρετεί εθελοντικά τον αγώνα για την διάσωση, διατήρηση και διάδοση του πλούτου της ηπειρωτικής πολιτιστικής κληρονομιάς , συγχαίρει τον κ.Μιχάλη Αράπογλου για την πρωτοβουλία και την έξοχη εργασία του .
Σας ευχαριστώ.

Εισήγηση που παρουσίασε ο πρόεδρος της Ηπειρωτικής Εστίας κ.Βασίλης Καυκιάς.
Για το λεύκωμα μίλησαν επίσης ο κ.Μιχάλης Παντούλας βουλευτής Ιωαννίνων και ο συγγραφέας.


Εισαγωγή στα ΑΕΙ &ΤΕΙ
Άλλα δύο δραστήρια παιδιά των χορευτικών της ΗΕΘ επέτυχαν στις φετινές εισαγωγικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ ,ο μεν Αλέξης  Κωστάκης γιός του Κοσμά και της Αφροδίτης στο Πανεπιστήμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Θεσσαλονίκης , Σχολή Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων , η δε Αιμιλία Βασάκου κόρη του ιερέως Μηνά Βασάκου και της Ευφημίας στο ΤΕΙ Ιωαννίνων, Σχολή Λογοθεραπείας.
Ευχές από ψυχής οι σπουδές τους να τους χαρίσουν πτυχία που θα τους εξασφαλίσουν την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Κ Τ Η Μ Α Τ Ο Λ Ο Γ Ι Ο

Το μέλος της ΗΕΘ κυρία Παναγιώτα Α. Παπαγεωργίου
συμβολαιογράφος ( Φράγκων 3- Θεσσαλονίκη τηλ.2310-544664)συνέταξε άνευ αμοιβήςτις δηλώσεις για τα ακίνητα της Ηπειρωτικής Εστίας Θεσσαλονίκης ,
οι οποίες υποβλήθηκαν εμπροθέσμως καισωστά
( είχαν υψηλό βαθμό δυσκολίας ) στο Κτηματολόγιο.
Η άξια συγχαρητηρίων χειρονομία της αληθινά
συγκίνησε το ΔΣ, γιατί αποτελεί αναγνώριση του αγώνα
της ΗΕΘ για τη διάσωση, διατήρηση και διάδοση
της Ιδέας του Ηπειρωτισμού-Εθελοντισμού.
==========================================
                      ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2008

  • Παρασκευή 5.12.2008 – ώρα 20.00΄ - αιθ. ΗΕΘ. Παρουσίαση βιβλίου  «ΟΙ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ» του κ.Ευριπίδη Μακρή.


  • Κυριακή 7.12.2008- ώρα 10.30΄π.μ.-12.30΄μ.μ. μηνιαία συνάντηση μελών –Κυριακάτικος καφές.